Kategorier
Arrangement Bibliotek for medisin og helse Fagsiden Forskning Medisin Stolavs UBrss

FAGSNAKK: Pisspreik

Den 6. desember kl 11.30 kommer Jostein Halgunset, professor emeritus ved Institutt for klinisk og molekylær medisin, til Bibliotek for medisin og helse. Han vil fortelle om urinens historie og bruksområder innen medisin i foredraget «Urin har blitt brukt til så mangt«.

 Gerard Dou
The doctor, ca. 1660-1665

«The doctor» av Gerard Dou, ca 1660-1665, CC: PD

Bruk av urin gjennom historien

I århundrer har lukt, farge og smak på urinen vært et av det viktigste grunnlaget for å finne ut av hva som feiler pasienten. Urin har hatt en rekke bruksområder innen medisin og helse, men kjemiske stoffer i urinen har også vært viktig i industri og produksjon gjennom historien. Helt tilbake i romertiden finner vi at romerske keisere beordret soldater til å samle opp urin for bruk i klesvask, tannkrem og til selvbruning.

Halgunset har sammen med Sverre Myren-Svelstad publisert to artikler om temaet i Tidsskrift for Den norske legeforening. I artikkelen «Urin har vært brukt til så mangt» kan du lese om hvordan urin har blitt oppfattet gjennom historien og hvilke bruksområder urin har hatt, både innenfor det medisinske feltet og utenfor. I artikkelen «Urinundersøkelse gjennom tidene» redes det ut om hvordan urin har blitt oppfattet og brukt som en kilde til informasjon om kroppens prosesser gjennom medisinens paradigmeskifter. Fra å være legens viktigste diagnostiske verktøy til å få en helt ny rolle etter fremveksten av moderne fysikk, kjemi og medisin.

Urinhjulet – et diagnostisk verktøy

Et eksempel på at urin har vært høyt verdsatt i diagnostisk sammenheng er at allerede på 1400-tallet ble det laget et lommeoppslag for å skille mellom urinfarger. I 1492 designet John de Ketham urinhjulet, et fargeatlas som skulle gi et raskt svar på de ulike urinfargenes betydning.

Et historisk bilde av urinens ulike farger, Kethams urinhjul

John de Kethams Urinhjul, et diagnostisk fargeatlas. Foto: Wellcome Collection / Wellcome Library, London (CC BY 4.0)

John de Ketham forela i sin tid de fire temperamenter (sangvinske, melankolske, koleriske og flegmatiske) som årsaken til de 21 urinfargene på urinhjulet. Interessant nok ble urinhjulet i 2018, 526 år senere, gjenskapt av Jan Kampmann & Ann-Kathrine Schou, se artikkelen Urinhjulet – diagnostisk lommefolder.

Jan Kampmann & Ann-Kathrine Schou sitt moderne Urinhjul. Figur gjengitt med tillatelse fra forfatter og tidsskriftet Ugeskrift for Læger.

Hensikten var det samme, å skape et lommediagnostisk verktøy for å tolke de ulike urinfargene, om enn med en annen årsakstolkning. Urinhjulet er en av temaene som Halgunset kommer til å fortelle om på Fagsnakk den 6.desember.

Vil du vite mer?

Ønsker du å lese mer om temaet så kan du sjekke ut NHIs intervju av Jostein Halgunset og Myren-Svelstad, «Urin -en historie om smak, lukt og medisin«.

Husk også at du alltids kan slå deg løs i bibliotekets ressurser, om det skal være digitale anatomiske ressurser eller bøker om urin. Et eksempel kan være Eivind Torgersens bok Genier, sjarlataner og 50 bøtter med urin: historien om det periodiske system og de 118 grunnstoffene. Eller kanskje boken Do : ei stinkande reise gjennom bæsjens historie» av Pia Strømst kan være noe for deg?

Velkommen innom biblioteket!


Av Una Ersdal

Una Ersdal jobber som Rådgiver ved Bibliotek for medisin og helse. Hun er en autorisert sykepleier med en BA i biologi med en særskilt interesse for fagfeltene helsevitenskap og sykepleie.

Legg igjen en kommentar