Nyheter og fagressurser for medisin, sykepleie, helse og omsorgsfag

HiST + NTNU feirer 2 år sammen i BMH!

Omvisning i Medisinsk biblioteks nye lokaler i Kunnskapssenteret, NTNU Universitetsbiblioteket

Omvisning i BMHs nye lokaler i Kunnskapssenteret. Foto: Nils Kristian Th. Eikeland/NTNU UB

Fusjonen mellom NTNU, HiST, HiÅ og HiG trer i kraft 1. januar 2016. Men noen av oss har bodd sammen i to år allerede – i Bibliotek for medisin og helse (BMH) på Øya.

Den 9. desember 2015 var det to år siden vi åpnet dørene til BMH for publikum. Da ble HiST-biblioteket for sykepleie, radiograf og bioingeniør og NTNU UB sitt bibliotek for medisin samboere. Studenter og ansatte på Øya fikk et topp moderne bibliotek og en felles møteplass med et tilbud som omfatter hele medisin- og helsefeltet.

Oppdraget kom fra Kunnskapsdepartementet i 2009: «..etabler ett felles integrert helsefaglig bibliotek for NTNU, HiST og St. Olavs Hospital». Dette skulle ikke være en sammenslåing, men en samlokalisering av bibliotekene. Ved innflyttingen var BMH en organisatorisk nyskapning i både HiST- og NTNU-sammenheng, og vi var ikke helt sikkre på om dette var noe vi fikk til.

Nå på tampen av 2015, og bare noen dager fra fusjon, ser vi at tanken om et felles bibliotek for et bredere fagområde var både framsynt og klokt.

Studenter som jobberSamarbeid for og med brukerne

Brukergruppene i BMH spenner fra bachelorstudenter innen flere fag og profesjoner til forskere og klinikere på ulike nivå. Før innflytting kjørte vi en fokusgruppeundersøkelse om studenters og ansattes forventninger til det nye biblioteket. Undersøkelsen viser tydelige forskjeller mellom studenter og ansatte, men små forskjeller mellom HiST og NTNU. Sistnevnte lover godt for livet etter fusjon. Studentene ønsker et tradisjonelt bibliotek med lange åpningstider, mens ansatte sjelden besøker biblioteket. Studentene ønsker et sted for gruppearbeid og individuelle studier, mens ansatte ønsker et sted for formidling av institusjonenes forskning, en tverrfaglig møteplass for studentene og en arena for kunnskapsutveksling gjennom ulike arrangementer. Dette var utgangspunktet vårt bl.a. for planlegging av arbeidsplasser.  Men bruken blir ikke alltid som forventet,  vi har allerede sett behovet for ommøblering. Brukerbehovene endrer seg – og vi må endre oss i takt med brukerne.

Det vi kan si om bibliotektilbudet og brukerne per i dag er følgende:

  • Høy bruk av arbeidsplassene i biblioteket, og en god fordeling mellom studenter fra NTNU og HiST. Spesielt i eksamenstida er det ofte kø for å sikre seg de beste plassene.
  • Sentral plassering av BMH gjør det enklere å komme tett på fagmiljøene. Det er spesielt gledelig at ansatte ved St. Olavs Hospital har funnet veien tilbake til biblioteket.
  • Bibliotekundervisning er godt integrert både for DMF og for HiST, og etterspørsel etter veiledning for både PhD-kandidater og klinikere er økende.
  • Ny bruk av bibliotekrommet til arrangement (Fagsnack) og utstillinger er populært og engasjerer besøkende. Rekordoppmøte på Fagsnack i høst med inntil 200 besøkende!
  • Utstillinger engasjerer særlig når de er knyttet til aktuelle tema og hendelser ved campus og i samarbeid med fagmiljø, slik som Global helse og DMFs 40-års jubileum i høst. Tematiske bokutstillinger gjør også at flere får glede av boksamlingene våre.
  • Sosiale media er viktige kanaler både for informasjon fra biblioteket og tilbakemeldinger fra studenter og ansatte.
  • Orakel i biblioteket er en suksess. Allerede før innflytting så vi utfordringen med to organisasjoner, to datanett, to driftsavdelinger, to skrivere, ulik Eduroam-pålogging osv. Løsningen ble en egen Orakel-skranke i biblioteket. Mange orakler har vært innom i løpet av disse to årene – alle er kunnskapsrike, servicebevisste og ikke minst hyggelige medarbeidere i biblioteket!

Les mer om BMH i Bibliotek for medisin og helse – En unik modell for biblioteksamarbeid i Trondheim (juni 2015)

2016 blir et spennende år

I løpet av 2016 blir samarbeidet enda tettere – her i BMH fusjonerer vi for fullt fra januar. Forhåpentligvis vil dette bli til det beste for brukerne våre. Fokus for det videre samarbeidet er fortsatt at biblioteket bidrar til et godt læringsmiljø og er en møteplass for studenter og ansatte.

God jul – og vel møtt i biblioteket over nyttår!

Pepperkake med melis og sløyfebånd

 

Stikkord: , , , , , , ,

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Topp