Ingenting er som å finne noe man har lett lenge etter. Nettopp det gjorde vi når #sneglebuss var tre dager i Honningsvåg. Erling Svensen var svært fornøyd da han oppdaget ganske mange individer av Colga villosa. De ble grundig fotografert og dokumentasjonen var sikret.

Colga villose ble funnet i Honningsvåg under kartlegging av nakensnegler i Finnmark med prosjeket #sneglebuss. Arten kjenner vi igjen på den hvite fargen og de tynne utvekstene langs sidene og over ryggen. Foto: Erling Svensen.

Vi lette etter denne arten i 2002 da vi var i Finnmark forrige gang. En art som blir opptil 7 cm lang er kjempestor og burde være lett å oppdage. Men det er ikke alltid slik. Man skal treffe riktig habitat og den maten arten spiser. Og dykkeren må ha riktig fokus – nakensneglblikket. Nå lykkes det. Erling fant flere individer som var ute og gikk, ikke på noe spesifikk mat denne gange. Store og kraftige individer som målte 4-5 cm tyder på at det var voksne dyr. Riktig sesong for denne arten med andre ord.

Vi har skrevet om Colga tidligere. I mellomtiden har vi lært litt mer om arten og hvilket navn den skal ha. Vår kollega Alexander Martynov som er med i team #sneglebuss har revidert artene i slekta Colga. Det er ikke noe tvil om at det er navnet Colga villosa som skal brukes, og Colga pacifica er en annen art, og de to er greie å skille fra hverandre. Og ikke minst, Colga pacifica finnes bare i Stillehavet som navnet antyder. Bruk av navn i litteraturen har vært forvirrende og det er nok fortsatt behov for å rydde opp. Det får bli en mer teknisk jobb senere. Nå er vi bare glade for at vi fant arten og at arbeidet i Honningsvåg kunne by på et spesielt funn.

Når vi skrev litt mer detaljert om arten i 2011 og la ut en etterlysning håpet vi å få respons så vi kunne studere denne nærmere. Det ble litt respons og vi fikk også tilsendt bilder som dokumenterte funn. Dette er kanskje ikke en sjelden art, men selv om den er stor finnes det ikke mange rapporter om den. Kunnskapen om hvor arten finnes og dens utbredelse er derfor fortsatt mangelfull.