MigPred - Kunstig intelligens og migrenebehandling - NorHead
MigPred - En studie av kunstig intelligens og migrenebehandling
Effekten av ulike forebyggende medisiner for migrene varierer fra person til person, og det kan ta lang tid å finne riktig medisin. Kan kunstig intelligens (KI) hjelpe oss å komme raskere i gang med riktig behandling? Dette vil vi undersøke i MigPred-studien.
Det finnes mange medisiner som virker forebyggende for migrene, men vi har lite kunnskap om hvilke behandlinger som har effekt hos hvilke pasienter. Ofte må man prøve seg fram med ulike medisiner før man finner en som virker. Fordi hvert alternativ må prøves ut over 2-3 måneder kan det ta lang tid fra man begynner med første behandling til man faktisk oppnår bedring.
Vi har utviklet KI-modeller som skal hjelpe med å forutsi effekten av ulike migreneforebyggende behandlinger før oppstart av selve behandlingen. I denne studien tester vi modellene i praksis for å finne ut hvilken som fungerer best til formålet.
Dersom studien gir lovende resultater kan vi bruke KI-modellene til å utvikle støtteverktøy som hjelper legene med å ta best mulige valg av migreneforebyggende behandling for hver enkelt pasient.
Du kan delta hvis du
- er 18 år eller eldre
- fikk migrene før du fylte 50 år
- har migrene med minst 4 migrenedager den siste måneden
- i løpet av siste 4 uker har startet migreneforebyggende behandling, eller planlegger å starte migreneforebyggende behandling
Hva innebærer det å delta i studien?
MigPred er en observasjonsstudie. Det innebærer at deltagernes migrenebehandling og oppfølging skal være upåvirket av studien, og være i regi av egen lege, for eksempel fastlege eller nevrolog.
Det vi skal gjøre i studien er å samle opplysninger om behandlingsforløpet ditt. Vi vil bruke disse opplysningene til å undersøke hvor godt KI-modellene kan forutse hvilken behandling som er mest effektiv.
All oppfølging vil skje via telefon så du kan delta fra hvor som helst i landet. I utgangspunktet deltar du i to samtaler i løpet av studien, eventuelt flere ved behov.

Som deltager vil du bli bedt om å fylle ut et spørreskjema via helsenorge.no. Her svarer du på spørsmål om alder, kjønn, utdanning, arbeid og lignende, og om hodepinen din, andre sykdommer og medisiner du bruker.
Svarene du og de andre deltagerne gir vil bli analysert av KI-modellene. Før dataene behandles vil de bli anonymisert slik at det ikke lenger er mulig å knytte dem til deg som person.
Hodepinedagbok

Du fører hodepinedagbok hvor du registrerer hodepine- og migrenedager mens du er med i studien. Om dette er via en digital app eller på papir, eventuelt andre løsninger, er opp til deg.
Informasjonen i hodepinedagboken vil bli gjennomgått i oppfølgingsintervjuet, cirka 12-13 uker etter behandlingsoppstart, og danner grunnlaget for å avgjøre om behandlingen du startet har effekt eller ikke. Dette vil være “fasiten” som KI-modellenes effektberegninger skal sammenlignes med, slik at vi kan vurdere hvor presise beregningene er.
Kontakt
Ta kontakt dersom du har spørsmål om studien.
Håkon Kvisle Abildsnes, ph.d.-stipendiat og lege
Hilde Kristin Bygdås, forskningssykepleier
Anker Stubberud, prosjektleder og lege
Eksempler på forebyggende medikamenter
- Betablokkere
- Amitriptylin
- Candesartan
- Topiramat
- Botox-injeksjoner
- CGRP-hemmere