Blokkering av ganglion sphenopalatinum (SPG)

Blokkering av ganglion sphenopalatinum (SPG)

– Behandlingsmetode for klasehodepine og migrene

SPG Block

Smertene ved klasehodepine- og migreneanfall drives til dels av en refleks fra hjernestammen. Denne refleksbanen har et omkoblingspunkt i nerveknuten "ganglion sphenopalatinum" (SPG), som ligger i ansiktsskjelettet.

Blokkering av SPG er en behandlingsstrategi som i altfor liten grad er utforsket ved migene og klasehodepine – og det er veldig uheldig siden mange ikke har effekt av tilgjengelig behandling mot disse smertetilstandene. Årsaken er nok først og fremst at nerveknuten er liten og ligger vanskelig til i ansiktet.

Løsningen vår har vært å utvikle navigasjonsveiledede injeksjoner. Med medisinsk utstyr utviklet ved NTNU og St. Olavs hospital er vi nå i stand til å gjennomføre svært presise injeksjoner for å blokkere denne nerveknuten. Behandlingen gjennomføres som en poliklinisk behandling.

Denne videoen forklarer hvordan behandlingen gjennomføres: 

Videoen er kun ment for informasjonsformål. Selve sprøyteholderen er lisensiert til det belgiske selskapet Man & Science, og videoen er produsert av dem.

Pågående forskning

Pågående forskning

Behandlingen beskrevet her er fortsatt under utprøving. NorHead har egne, pågående forskningsstudier for å undersøke effekten på behandlingsresistent kronisk migrene og kronisk klasehodepine: