Kulturhistoriske samlinger
Våre kulturhistoriske samlinger inneholder objekter fra menneskenes varierte kulturelle liv opp gjennom tiden. Samlingene omfatter arkeologiske og kulturhistoriske objekter fra stein-, bronse- og jernalder, middelalder og nyere tid.
Zoologiske samlinger
Naturhistoriske samlinger er grunnsteinen for å forstå biologisk mangfold og livets historie. De zoologiske samlingene omfatter ca. 750 000 fysiske objekter. Disse oppbevares i en rekke magasiner og på mange forskjellige måter, alt etter størrelse og type.
Botaniske samlinger
De botaniske samlingene er vår felles kunnskapskilde om hva som finnes, og som har forekommet, av botaniske organismer. Samlingene brukes til forskning innen taksonomi/systematikk, biogeografi, bevaringsbiologi og miljøforhold.
Geologisamlingen
NTNU Vitenskapsmuseets geologisamling, med mineraler, bergarter og fossiler hører til blant de tidligst innsamlede museumsobjektene i Norge.
Søkbare databaser
Universitetsmuseenes fotoportal
Portalen inneholder bilder fra universitetsmuseenes kulturhistoriske fotosamlinger og samlinger forvaltet på vegne av andre institusjoner og personer.
Universitetsmuseenes arkeologiske samlinger på nett
Universitetsmuseene i Norge har store arkeologiske samlinger. Samlingene inneholder titusenvis av gjenstander, fra ørsmå biter av flint til store vikingskip.
Universitetsmuseenes mynt- og medaljesamlinger
Mynt- og medaljeportalen inneholder opplysninger om mynter og medaljer i samlingene til landets universitetsmuseer og medaljene til Norges Bank.
An online bibliography of the Chironomidae
Portalen gir tilgang til en kontinuerlig oppdatert database på litteratur om fjærmygg (Diptera: Chironomidae). Registrerte brukere kan legge inn nye referanser.
Artskart
Artskart er en karttjeneste hvor en kan søke på norske arter og så se hvor de er funnet (registrert) i Norge med Svalbard.
GBIF - Global Biodiversity Information Facility
GBIF er en karttjeneste hvor en kan søke på artsbestemt, sted- og tidfestet informasjon fra hele Verden. GBIF formidler i dag ca. 265 millioner poster.
Tilgjengelighet og etikk
Samlingene er i stor grad digitalisert. Samlingsdatabasene utvikles i samarbeid med Museenes IT-organisasjon, MUSIT.
Innsamlingsvirksomheten til NTNU Vitenskapsmuseet er i tråd med de etiske retningslinjene til Det internasjonale museumsforbundet (ICOM, The International Council of Museums).
Samlingsplanen bygger på NTNU Vitenskapsmuseets strategi «Vitenskap i sentrum» og er en del av planverket for museets virksomhetsområder.