Nakensnegler i Norge - biologisk mangfold

Nakensnegler i Norge - biologisk mangfold

Tritonia plebeia er en vanlig art langs norskekysten, men vanskelig å oppdage. Foto: Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet

Vi startet med faunistiske prosjekter for å identifisere nakensnegler samlet inn ved dykking i 1997. Målet var å studere det biologiske mangfoldet og utbredelse av nakensnegler langs norskekysten. I et internasjonalt samarbeid studerer vi nå nakensnegler for å forstå det biologiske mangfoldet i havet. Vårt overordnede mål er å bruke integrativ biosystematikk for å forstå evolusjonære prosesser og forhold mellom grupper og arter. Dette inkluderer det å beskrive arter og deres utbredelse.

Nakensnegler er fargerik gruppe snegler som lever i havet. De har blitt populære på grunn av deres vakre utseende. De er imidlertid skjøre, og de fleste ytre morfologiske trekkene forsvinner ved konservering. De er derfor oversett i miljøovervåkning på grunn av vanskeligheter med identifisering. Nakensnegler må identifiseres når de er levende da ytre kroppsdeler og farger er intakt. Dette har også gjort at nakensnegler har blitt veldig populære hos dykkere, fotografer og folk som ferdes i fjæra som blir slått av nakensneglenes fargeprakt og skjønnhet.

Helt sentralt i vårt arbeid er folkeforskning (citizen science) og formidling. Undervannsfotograf Christian Skauge og Gulen dykkesenter har vært viktige samarbeidspartnere siden 2010. Fra dette har aktiviteten med folkeforskning vokst, og har vært avgjørende for å oppdage og beskrive arter, og for folkeforskning. 

Vitenskapelige samlinger er viktige i vår forskning. De representerer vitenskapshistorie på feltet, taksonomisk grunnlag for navn og hvordan vi forstår artene. Feltarbeid er viktig for å forstå naturen, samle inn individer som representanter for arter, og for å beholde vitale samlinger som forskningsinfrastruktur. Gjennom dette kombinerer vi data fra morfologi, genetikk, økologi og biogeografi iforskningen. Vi bidrar til aktivitet i regi av Norsk Barcode of Life-program (NorBOL) for å strekkode alle arter fra norske farvann.

Arter er utbredt uavhengig av grenser, vårt samarbeid med kolleger verden over, og i mange andre henseender overordnet arbeid jobber vi sammen som en gruppe, en gruppe vi kaller - nudirbanchs without borders.

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

  • Bernard Picton (National Museum of Northern Ireland, Belfast)
  • Alexander Martynov (Zoological Museum Moscow State University, Moscow)
  • Tatiana Korshunova (Koltzov Institute of Developmental Biology, Moscow)
  • Kennet Lundin, Gothenburg Natural History Museum

Citizen science

Citizen science

Erling Svensen, Christian Skauge, Tine Kinn Kvamme, Viktor Vasskog Grøtan, Bjørnar Nygård, Heine Jensen, Vebjørn Karlsen

Bilde nakensnegle

Lenker

Lenker