Middelalderen i Trondheim

  • Figur av kvinne som holder baby, fra middelalderutstillingen.

  • To spillebrikker og en terning fra middelalderen.

  • Figur av Olav den Hellige, i middelalderutstillingen.

  • Figur av mann med ryper hengende over ryggen, fotografert bakfra.

Opplev Trondheim i middelalderen

Opplev Trondheim i middelalderen

I denne utstillingen får du muligheten til å leve deg inn i Trondheim by slik den så ut for over 800 år siden.  Vi har gjenskapt byens første handelsgate, Kaupmannastretet, med hus og gater i tilnærmet full størrelse.  

Middelalderbyen er gjenskapt basert på funn av bygningsrester under Trondheims gater. Du kan dessuten se en rekke arkeologiske gjenstander som er gravd ut fra bygrunnen– alt fra klær og sko til leketøy, kopper og kar. Å en ball som et barn har lekt med i Trondheims gater for mange hundre år siden, bringer fortidens mennesker til livet på et vis som rører i hjerterota. 
  
En annen godbit utstillingen byr på er to vakre krusifikser i sølv. Disse er del av den store sølvskatten som ble funnet i Dronningens gate i 1950, i forbindelse med utvidelsen av posthuset. Totalt omfatter skatten 964 sølvmynter fra ulike land, men ikke alt er utstilt. Antagelig ble den gravd ned i jorda etter ca. 1035 e.Kr., siden den yngste mynten er fra da. 

Utstillingen inkluderer også enkelte gjenstander fra vikingtid, deriblant den berømte Kulisteinen. Runeinnskriften på denne steinen forteller oss at i «tolv vintrer hadde kristendommen vært i Norge …», og er ett av de tidligste vitnesbyrdene om innføringen av kristendommen her i landet. Steinen betegnes som Norges dåpsattest ettersom dette er første gangen vi kjenner til bruken av navnet «Nóregi» - altså «Norge».  
 

Foto: NTNU Vitenskapsmuseet, Åge Hojem

Åpningstider og billetter

Åpningstider og billetter

Tirsdag - fredag: 10.00 - 16.00
Lørdag - søndag: 11.00 - 16.00

Museumsbutikken er i tillegg åpen mandager 10.00 - 16.00

Åpningstider på offentlige fridager

Planlegg og kjøp billett

Middelaldermenneske_sidebar

Her finner du utstillingen:

Suhmhuset.

Middelalderkvinnen står i 1. etasje i Suhmhuset på Kalvskinnet.