Middelalderen i Trondheim

  • Foto av miniatyr av Trondheim by i Middelalderen. Bildet viser dagens Midtbyen, med utsikt mot Nidarosdomen fra dagens Bakklandet.

Opplev Trondheim i middelalderen

Opplev Trondheim i middelalderen

I denne utstillingen får du oppleve Trondheim by slik som den var for over 800 år siden. Besøk byens første handelsgate, Kaupmannastretet, med hus og gater i tilnærmet full størrelse.

Middelalderbyen i Suhmhuset er gjenskapt med utgangspunkt i bygningsrester funnet under Trondheims gater. Her kommer du tett på hverdagslivet i middelalderen gjennom gjenstander fra arbeidsliv, lek og fritid: Redskaper, sko, spillebrikker, barneleker – som et tresverd med inskripsjonen «Ivar» – skøyter lagd av bein og middelalderens svar på lommelykten.   

Her finner du alt fra fine sølvkrusifiks til tøystykker funnet i byens latriner, som antagelig har blitt brukt som bind eller dopapir. I byggets første etasje kan du dessuten møte Tora – en middelalderkvinne fra 1300-tallet som er gjenskapt basert på skjelettet hennes. 

Utstillingen omfatter også enkelte gjenstander fra vikingtid, deriblant den berømte Kulisteinen som regnes som Norges dåpsattest, siden dette er første gangen navnet «Nóregi» – «Norge» – blir brukt. Runeinnskriften sier videre at i «tolv vintrer hadde kristendommen vært i Norge …», og steinen regnes derfor som ett av de tidligste vitnesbyrdene om innføringen av den nye religionen her i landet.  

Foto: NTNU Vitenskapsmuseet, Åge Hojem 

Middelalderen i Trondheim

Middelalderen i Trondheim

Åpningstider og billetter

Åpningstider og billetter

Tirsdag - fredag: 10.00 - 16.00
Lørdag - søndag: 11.00 - 16.00

Museumsbutikken er i tillegg åpen mandager 10.00 - 16.00

Åpningstider på offentlige fridager

Planlegg og kjøp billett

Vil du ha omvisning?

Vil du ha omvisning?

Vi tilbyr private omvisninger for grupper, i tillegg til våre planlagte omvisninger. 

Bestill privat omvisning

Se alle planlagte arrangement og omvisninger

Middelaldermenneske_sidebar

Her finner du utstillingen:

Suhmhuset.

Middelalderkvinnen står i 1. etasje i Suhmhuset på Kalvskinnet.