Nyheter om kilder, arrangementer og historisk materiale

Trondheimsbasen 2017 er tilgjengelig i Gunnerusbiblioteket

Nytt og utvidet søkeverktøy om personer i Midt-Norge finnes i Gunnerusbiblioteket

Plan over Tronhiems med dess Fæstning og over den SvenskeArme som lod see sig for Staden den 12. November 1718 : pinxit J.D. Berlin. Kopi av Henrik Mathiesen 1914.

Foreningen Slekt og data, avdeling Sør-Trøndelag har gitt ut en ny utgave av et verdifullt søkeverktøy for den som søker personhistoriske opplysninger om Trøndelag, Helgeland og diverse kommuner i Nordland. Man kan kjøpe basen og velge mellom cd og opplasting. Trondheimsbasen 2017  søker opp kilder først og fremst i Digitalarkivet ut fra personnavn. Den inneholder ca 2,4 millioner dataposter fra ca 1000 kilder. Hovedsakelig omfatter dette kirkebøker i regionen. Man kan samtidig sjekke originalen siden Trondheimsbasen lenker direkte til den aktuelle primærkilden.

Trondheimsbasen er lagt inn i en av bibliotekets pc’er til fritt bruk.

Nytt i 2017-utgaven:

Omlag 600.000 nye poster fra ca 400 nye kilder.
som for eksempel:
-Militære mannskapsruller.
-Lokale folketellinger, bla.a. folketellingen fra Strinda i 1891.
-Fangeprotokoller fra tukthuset i Trondheim.
-Mange kirkebøker fra flere kommuner i Sør- og Nord-Trøndelag.

 

Verdt å vite om søkemulighetene

Fire generasjoner kvinner

Fornavn er normalisert: Søk på Sofie gir i tillegg Sophie, Sophia, Soffie, Sofia. Holder du musepekeren over navnet (gjelder pc) får du de forskjellige navnene som inkluderes i det normaliserte navnet.

Sortering: fornavn + fødselsår + etternavn.

Standard søk: gir en rekke valgmuligheter for søk (Fornavn, mellomnavn, fødselsår, etternavn, år, hendelse, rolle, adresse og fødested. Enter gir søkestart.

Knappene i enden av hver linje gir hhv. et skjermbilde med den originale kilden, en oppsummering av hvilken informasjon som finnes og den tredje knappen gir alle personer som er inkludert i den aktuelle hendelsen (for eksempel bryllup).  Den siste knappen gir mulighet for å lenke den oppgitte adressen mot et moderne kart.

Stikkord: , ,

Om forfatteren

Om forfatteren: Sølvi Løchen. Universitetsbibliotekar ved NTNU Gunnerusbiblioteket. Ansvarlig for lokal- og slektshistorie og jobber med formidling av bibliotekets historiske kilder. .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp