En nakensnegl som krysning mellom en dinosaur og et nesledyr? Nei. Men det er slike tanker forfatteren av en bloggpost på Deep Sea News får når en art i slekta Melibe blir presentert. Vi har ingen arter i slekta Melibe i norske farvann, men den arten som blir presentert har spennende biologi så den er absolutt verdt å se nærmere på.

Nakensnegler har mange ulike strategier for å finne næring, og til forsvar mot fiender. Denne har sine egne sære tilpasninger. Blant annet har den store utvekster på ryggen. Disse er til å øke kroppoverflaten for bedre oksygenopptak. Nakensnegler puster gjennom huden og de store utvekstene gir mer hud å puste gjennom. Melibe har en stor plateformet struktur foran hodet, med lange trådformede utvekster. Disse utvekster er faktisk cerata, ryggtentakler. Hos våre arter er vi vant til å se cerata sitte på ryggen, men hos Melibe har kroppen utviklet seg helt annerledes. Den store plateformede strukturen med cerata legges rundt byttet når sneglen skal finne mat. En slu jeger med andre ord.

Melibe er en spennende gruppe nakensnegler, her representert ved Melibe leonina. Se hvordan denne arten jakter, les mer og se video i denne bloggposten fra Deep Sea News.