Løkhagen
Løkhagen Chicago
Løk er pryd og mat i skjønn forening
Viltvoksende løk-arter er viktige matplanter kloden rundt, og har vært det så langt tilbake som vi kjenner historien. Også i dag er grønnsaksmarkeder verden over preget av fargerike og næringsrike løk, og både blader, blomster og lagringsorgan, altså selve løken, kan spises. Med sine staselige blomster i hvitt, rosa, gult eller blått, er løk det vi kan kalle en PRYDSAK, en super kombinasjon av grønnsak og prydplante.
Løkhagen inneholder en rekke gamle bruksløk som tradisjonelt har vært dyrket til mat i Norge. Disse er verdifulle både kulturhistorisk og som genetiske ressurser for videre matproduksjon. Samlingen består også rundt 100 arter løk (slekta Allium) fra hele verden, i tillegg til flere kultiverte former.
Hvorfor Chicago? En tolkning av navnet er «det stinkende stedet» på et lokalt, indiansk språk. Før storbyen vokste fram, var det enorme sletter med viltvoksende løk i området. Løk inneholder svovelforbindelser som avgir sterk lukt . Også mange steder i Nord-Norge har fått navn etter sine viltvoksende gressløk-forekomster, som Laukvik, Laukøya, Laukslett.