Fagressurser, nyheter og tips til oppgaveskriving og litteratursøk

Musikk og metadata

Hvorfor så opptatt av metadata? «Jeg finner «alt» jeg trenger på Spotify og/eller Tidal» er utsagn som veldig ofte blir uttalt av «folk flest», av amatørmusikere og av profesjonelle musikere.» OK, tenker jeg da. Du finner ting som du vet finnes der fordi informasjonen om musikken er lagt inn slik at du kan søke den fram igjen. Men hva med alt som du ikke finner fordi det ikke er søkbart?

SveivegrammofonSøker man på Bjarne Fiskum i Spotify, så får man til svar: «No results found for Bjarne Fiskum». Søker man på Bjarne Fiskum i Tidal, så kommer det opp ett album. Sporene ligger der og de kan spilles av. Men hvem som har komponert musikken? Tja, det er enten César Franck, Fartein Valen, Bertil Palmar Johansen eller Terje Bjørklund, for de navnene kan vi lese på CD-omslaget når vi klikker på det. Men under låtinformasjonen på hvert spor står det ingen ting om hvem som har komponert hva.

Leter man etter musikk av Henrik Hellstenius, så finner man lite både i Spotify og Tidal. Noen vil sikkert da tenke at den karen har sikkert ikke fått så mye av musikken sin innspilt. Men kjenner man noen av titlene på det han har laget, så finner man plutselig mer. Han har f.eks. en komposisjon som heter Fem avtrykk av tiden, og den finnes både på Spotify og Tidal, men er ikke mulig å finne ved søk på navnet til komponisten. På samme album finnes bl.a. også en komposisjon av Lasse Thoresen, Roman for saxophon quartet. Men den finner man ikke ved å søke på Lasse Thoresen.Slik kunne jeg ha fortsatt i det uendelige med eksempler…
Les gjerne innlegget mitt i Ballade om temaet.
Innspilt musikk kan sorteres på så mange måter.. Alle med rosa nyanser i omslaget til venstre og alle grønne til høyre. Popmusikken midt på veggen, og julemusikken høyt oppe, for den brukes ikke så ofte. Musikken «min» her og musikken «din» der. Alt er selvfølgelig «innafor» i et privat rom. Men for musikkforskere og for musikkbibliotekarer som skal legge til rette for at musikkforskning kan foregå, er metadataene til strømmetjenestene helt krise.

Frida Kristine Røsand er fagansvarlig for musikk og leder for Musikkbiblioteket

Stikkord:

Om forfatteren

Om forfatteren: Frida Kristine Røsand er fagansvarlig for musikk og leder for Musikkbiblioteket .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp