En del arter av nakensnegler er sjeldne fordi de rett og slett kun har blitt funnet et fåtall ganger, ikke bare i Norge, men ellers i våre nordøst Atlantiske farvann. Hero formosa er en slik art som kun har blitt observert sporadisk fra de Britiske øyene og langs kysten av Norge.
Hero formosa er i seg selv en ganske enkel art å kjenne igjen med sin lange og slanke kropp besatt med knipper av opptil 8 par dikotomt forgreinede ryggtentakler, noe som gir denne nudien et blomkålignende utseende. Kroppen har lite pigmentering og er som regel gjennomsiktig hvit ofte med et rosa fargeskjær. Langs midten på ryggen og langs sidene på kroppen går tydelige hvite linjer. Av og til kan arten også ha spredte hvite flekker og prikker på ryggtentaklene og kroppen. Den har blitt observert opp til 4 cm i lengde.

Hero formosa. Foto: Torkild Bakken

Utbredelsesmessig sett ser det ut til at den kun har blitt funnet ved de Britiske øyer og i nordiske farvann fra vestkysten av Sverige og langs norskekysten nord til Tromsø. Torkild fant den for første gang i 2005 under en marinarkeologisk utgraving utenfor Bud. Den ble med ROV-en opp fra 170 meters dybde sittende på en krukke. Siden da har den blitt en gjenganger under feltarbeidene våre på Gulen, der den har dukket opp hvert år siden 2009 – ikke bare som enkelte sporadiske funn, men faktisk så å si på hvert eneste dykk der ute. Som oftest må vi faktisk lete etter denne arten under steiner andre bortgjemte plasser den kan gjemme seg i, på lik linje med Berghia norvegica. Men når vi først finner den, så dukker det som regel opp flere individer i løpet av dykket.