Plenum - LKS
Plenum - LKS 2022
Åpningsplenum
Torsdag 9. februar kl. 10:00–11:55
Ledelse som praksis. Å utvikle skolen gjennom lærende møter og prosesser
I implementering av Fagfornyelsen stilles det forventinger til skoleledere om å lede langsiktig pedagogisk utviklingsarbeid tett på skolens undervisningspraksis. Det vil si at det knyttes sterke forventinger til ledelse av kollektivt kunnskapsarbeid og kunnskapsutvikling. I slikt utviklingsarbeid synes det å gi større effekt om ledere og ansatte legger opp til samhandling, utforsking og involvering. Lærende møter og prosesser, en syklus av læringsfremmende aktiviteter, holdes fram som en arbeidsmåte for å oppnå dypere læring i skolen.
Forskningen på ledelse i og av profesjonelle læringsfelleskap i skoler viser stor variasjonsbredde, og noe av denne variasjonen skyldes et ferdighetsgap i praksis. I dette innlegget presenteres og utprøves konkrete metoder og verktøy for modellering, lærende prosessarbeid og innovasjon. Faglige og teoretiske introduksjoner settes sammen med praktiske øvinger og beskrivelser av verktøy som kan anvendes i praktisk ledelse.
Plenum 2
Torsdag 9. februar kl. 14:15–15:00
HOMO APPIENS -lederutfordringer i en stadig mer digital tid
Les mer om Arne Krokan her
Plenum 3
Torsdag 9. februar kl. 15:20–16:50
Skolelederskap – hva skal vi egentlig med det?
Hva betyr skolelederskap for lærerne, og hvordan ønsker skolelederne egentlig å lede? Nyere forskning viser at problemet i dag ser ut til å være at skolelederne må bruke tida si på ting verken de selv eller lærerne ønsker at de skal bruke tida si på. Kanskje dette er en del av forklaringen på den høye utskiftingen av skoleledere?
Panel:




Plenum 4
Fredag 10. februar kl. 09:00–10:45
Ledelse og myndiggjøring i profesjonsfellesskapet
Ved Ullern videregående skole har innføringen av faglederrollen vært viktig for å myndiggjøre lærere. Faglederne tar ansvar for pedagogisk utviklingsarbeid i samarbeid med avdelingsledere og rektor. De forankrer utviklingsarbeid i profesjonsfellesskapet, og de bidrar til å "lime løse koplinger" på betydningsfulle måter. Vi viser til eksempler på hvordan ledelse utøves på ulike arenaer i skolen, og vi tematiserer utfordringer og muligheter når lærere tar ledelsesoppgaver utover klasserommet.
Kristin Helstad og Norhild Joleik har skrevet både bokkapitler og artikler sammen.
Plenum 5
Fredag 10. februar kl. 11:15–12:00
Kunnskapsgrunnlag for kvalitetsutvikling - hva så for utdanningslederes handlingsrom?
I dette to-delte innlegget vil Tine S. Prøitz først presentere Kvalitetsutviklingsutvalgets delinnstilling og kunnskapsgrunnlag om kvalitetsvurdering og kvalitetsutvikling.
Kvalitetsutviklingsutvalget har fått i mandat å innen januar 2023 levere en delinnstilling som beskriver styrkene og utfordringene i dagens kvalitetsvurderingssystem og gi en analyse av hvilke behov ulike nivå har for informasjon og støtte for å drive kvalitetsutvikling. I andre del av innlegget vil Prøitz diskutere kunnskapsgrunnlaget sett i lys av forskningsprosjektet CLASS der vi studerer handlingsrommet til ledere i skoler og i kommuner i tre land (Norge, Sverige og Tyskland)
Avslutningsplenum
Fredag 10. februar kl. 12:20–14:00
Elevmedvirkning: Hvordan får vi det til i skolen?
Elevmedvirkning er et sentralt, men vanskelig tema i LK20. Forskning og erfaringer fra flere samarbeidsprosjekter gjort av Jones viser at skolene sliter, både med å forstå elevmedvirkning og med å involvere elever. Samtidig er det noen skoler som får det til. Dette innlegget tar utgangspunktet i spørsmålet: hva er de nødvendige betingelsene for elevmedvirkning i skolen? Hva kreves det av skolen som organisasjon, ledere og andre voksne i skolen, og ikke minst, elevene?
Kan innovasjoner i skolen planlegges?
Innovasjoner er oftest omtalt som bidrag til merverdi gjennom vesentlige endringer av produkter, tjenester, prosesser eller produksjonsmåter. Forståelse av fenomenet innovasjon i skolen, krever en annen inngang. Kanskje kan Peder Serdyukovs påstand om at innovasjon er menneskeskapte endringer som fører til en merverdi gjennom å sikre menneskers livslange læring, være en inngang til forståelse av innovasjonsledelse i skolen? Innovasjoner i form av endring av det etablerte gjennom å innføre noe nytt kan være både planlagt og uplanlagt. Med utgangspunkt i studier av skoleledelse under Covid 19, DEKOM og følgeforskning av KS oppvekstprogram ABSOLUTT vil jeg i dette foredraget reflektere over innovasjonsledelse og innovasjonskultur relatert til planlagte og uplanlagte innovasjoner.
Avslutning
Avrunding av konferansen før vi går til lunsj.