Fagressurser, nyheter og tips fra biblioteket

Sitering av dine artikler, APA standard og norsk aviser: tipps fra bibliotekarer

Har du problemer med Apa?: Norske universiteter og høgskoler har hver for seg utviklet nettsider som viser hvordan man skal referere til kildene, men fordi arbeidet ikke har vært samordnet, kan løsningene institusjonene foreslår, være ulike.

Kildekompasset og NTNU Oppgaveskriving (VIKO) foreslår for eksempel ulike måter å referere til meldinger til Stortinget på.

Nå er det satt igang et prosjekt hvor målet er at alle universiteter og høgskoler i Norge skal bruke den samme APA-malen for norske kilder og for tekster skrevet på norsk. Prosjektet ledes av Ellen Nierenberg fra Høgskolen i Innlandet. Kildekompasset, Søk & Skriv og Oslomet er også representert. Her er et utvalg norske sider om APA-stilen:

Har du riktig kinkige referanser, anbefaler vi APAs egen blogg: APA Style Blog. Og så kan du selvfølgelig alltid spørre på biblioteket! Skrevet av Kjersti Faldet Listhaug 9. mars 2018

 

Sitering og annet: Hva betyr det egentlig når du blir sitert i en forskningsartikkel? Hvordan skal man vurdere verdien av en sitering? En ny rangering av ofte siterte forskere gjør disse spørsmålene aktuelle. All forskning bygger på annen forskning, og forskere forventes å gjøre det klart hvor de har hentet ideer fra andres arbeid. Dette gjør de ved å sitere andres arbeid, og i forskningslitteraturen er det over tid utarbeidet en formell måte å gjøre dette på, sånn at forskningens påvirkning på annen forskning kan spores og telles. Det er faktisk en av hovedmålene med bibliometrien, å identifisere hvordan forskningslitteraturen henger sammen ved å se på siteringer.

Man skulle tro det var enkelt nok – tell opp hvor mange ganger forskjellige artikler (eller forskere, om man er mest interessert i hvem i stedet for hvilke) blir sitert, og ranger dem fra flest til færrest siteringer. Men så enkelt er det ikke. Det er flere ting som kan grumse til en sånn ryddig oversikt, og her skal vi ta en titt på hvordan noen av dem har påvirket en ny rangering av høyt siterte forskere, hvor enkelte av dem kan synes å ikke egentlig ha så mange siteringer.

Skrvet av Henrik Karlstrøm

Les mer her

 

Norske aviser på nettet: NTNU Universitetsbiblioteket har abonnement på avisdatabasen PRESSREADER (LIBRARY PRESSDISPLAY). Her kan du finne et stort utvalg dagsferske norske og internasjonale aviser. Blant de norske er bl.a. DagbladetAftenposten, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen, i tillegg til en god del lokalaviser.

Av internasjonale aviser kan man nevne bl.a. The GuardianThe Daily Telegraph og El Pais. Totalt inneholder PRESSREADER over 7000 ulike aviser og magasiner fra en rekke ulike land.

PRESSREADER kan søkes opp via Oria > Finn databaser.

Du må være på campus eller pålogget via VPN for å kunne benytte tjenesten.

 

Skrevet av Hege Charlotte Faber

Les mer her

Alexandra Angeletaki is a classical archaeologist and has worked as a lecturer in archeology at NTNU since2001. For the last few years she has been involved in innovative dissemination DH projects and has worked with Museology and Digital Learning at NTNU University Library.
She is also responsible for library seminars and academic writing support for students in Kalvskinnet Campus.

Stikkord:

Om forfatteren

Om forfatteren: Alexandra Angeletaki is a classical archaeologist and has worked as a lecturer in archeology at NTNU since2001. For the last few years she has been involved in innovative dissemination DH projects and has worked with Museology and Digital Learning at NTNU University Library. She is also responsible for library seminars and academic writing support for students in Kalvskinnet Campus. .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Topp