– Hvis vi synliggjør oss litt sammen så tror jeg vi alle vil vinne på det

Karianne Sæter i Q-free. Foto: Sofie Sæthern
Karianne Sæter i Q-free og Fredrik Aakvik i Sticos er to av de 20 bedriftene som er med i sommerjobbprosjektet "Workation". Allerede har de ansatt sine sommerjobbstudenter, og nå ønsker de å oppfordre flere bedrifter til å starte tidlig med å få inn studenter.

Q-free og Sticos var blant de første trondheimsbedriftene til å si ja til å bli med på Workation-prosjektet som håper å få flere kloke hoder til å bli i Trondheim etter endte studier. For Fredrik i Sticos og Karianne i Q-free var det aldri noe tvil om at dette var noe de ville være med på. 

– Vi hadde et møte med blant annet Ine og Erlend i NiT hvor de pitchet prosjektet, og vi sa vi er med, med en gang! Forteller Karianne.

Lærer av hverandre

Både Karianne og Fredrik trekker fram flere gode verdier og egenskaper som appellerte til dem, blant annet synligheten de fikk gjennom karriereportalen og karrieredagen på Byscenen i november, men de forteller også om fordeler utover studentsamarbeidet.

– Vi lærer også av hverandre i Workation-gruppa, mellom firmaene. Hvor vi forteller litt om erfaringene man har, hva man har lyktes med og hvordan man burde legge det opp sånn at studentene trives best mulig, legger Fredrik til. 

Før jul hadde de fleste bedriftene landet sine studenter som skal inn i jobb denne sommeren, inkludert Q-free og Sticos. Dette var tidligere enn de har vært vant til, men også dette har vært en positiv erfaring.

– Vi hadde kick-off i går faktisk, så nå får vi veldig god tid til å modne oss og bli kjent med prosjektet og studentene. Det har blitt satt mye mer i system nå takket være Workation vil jeg si, sier Karianne. 

Også Fredrik har bare gode ord å komme med om Workation. 

– Gjennom dette prosjektet så har vi fått mye større troen på å jobbe med studenter, forteller han. 

Ser etter interesse

Både Fredrik og Karianne kan fortelle om god respons på stillingsutlysningen, med rundt 50 kvalifiserte søkere hver. Dette gjorde utvelgelsen vanskelig, men det var spesielt én ting de så etter som gjorde at de endte opp med de kandidatene de valgte. 

– De vi gikk for fikk fram i dialogen at de var genuint interesserte i fagfeltet, og at vi ser at det er personer som har potensiale, sier Fredrik. 

Karianne forteller at det viktigste for dem er å få fram at dette er gjensidig nyttig. 

– Vi skal tilby studenter læring og et godt arbeidsmiljø der de kan få sin første opplevelse med å jobbe i en bedrift, og så får vi tilbake veldig mye gode ideer og innspill, sier hun. 

Videre forteller hun at studentsamarbeid er en takknemlig måte å rekruttere på, og at de har mange eksempler på studenter som har fått videre jobb i Q-free etter å ha startet i sommerjobb eller lignende. 

Lytt til deg selv

Når det kommer til tips til andre studenter som ønsker å få seg en studierelevant sommerjobb forteller Karianne at det første du må gjøre er å gå i deg selv. 

– Lytt litt til deg selv og følg ditt eget indre kompass, tenk "hva er det som driver meg?". Begynn der fremfor å se på hva som er det kuleste stedet å jobbe. 

Fredrik vektlegger at studenter burde være nysgjerrige på hvilke muligheter som finnes i Trondheim – både for jobb under studiet og etter endt studie. 

– Det er en stor fordel å komme i kontakt med et firma under studiet. Da kan du få en myk inngang til arbeidslivet – og forhåpentligvis inspirasjon til å gjøre en god jobb på studiet, sier han. 

Til andre arbeidsgivere som ønsker å komme i gang med mer studentsamarbeid så legger Karianne spesielt vekt på en ting; hopp på mulighetene for samarbeid!

– Samarbeid med andre selskap i regionen, vi er ikke i direkte konkurranse med hverandre. Jeg tenker Trondheim som region trenger å beholde flere flinke og kloke hoder, og hvis vi synliggjør oss litt sammen så tror jeg vi alle vil vinne på det, avslutter Karianne.