Ny kunnskap - nye muligheter

Det lønner seg å bruke tid på å definere oppgaven godt. Fokuser på både praktisk gjennomførbarhet og at det blir resultater som bedriften kan ta videre.

Martine skrev masteroppgaven sin i samarbeid med Jotun. Her kan du lese om erfaringene til både Martine og veilederen hennes i Jotun, Tina Helland.

ERFARING FRA STUDENT

Navn: Martine Lefsaker
Utdannelse: Master I Industriell Kjemi og bioteknologi, NTNU
Samarbeidspartner: Jotun
Tema for masteroppgave: Emulgering av Alkyd til bruk i malingsbindemiddel.

Hvordan opplevde du samarbeidet?
Samarbeidet fungerte godt. Det var givende å ha noen som alltid var interessert i resultatene mine og ivrige til å svare på spørsmål. Men det er viktig å ha en akademisk veileder også, for å få veiledning på skriveprosessen.

Hvilke muligheter gav dette deg?
Oppgaven ga meg verdifull innsikt i hvordan forskningsarbeid blir gjennomført i praksis ute i industrien. Det ga meg også en fot innenfor i forhold til fremtidig jobbmulighet og relevante referansepersoner i forhold til jobbsøkingen videre.

Var det noe som var utfordrende?
Kommunikasjon og planlegging kunne noen ganger være vanskelig, men dette skal man jo også lære noe om, så det blir lettere når man blir kjent med veilederen. I tillegg er jo ikke forskning alltid like forutsigbar, og man må være åpen for at planer må kunne endres.

Hva likte du best?
Jeg likte veldig godt friheten til å styre arbeidet selv, den gode oppfølgingen og følelsen av at det jeg gjorde var viktig og reelt arbeid som betydde noe for flere enn bare meg.

Martines tips:
• Finn ut hva du har lyst til å jobbe med tidlig og undersøk mulighetene i forskjellige bedrifter som kanskje kunne syntes dette var spennende. Eventuelt shop litt rundt hos bedrifter du kunne tenke deg å jobbe for å høre hva de kan tilby.
• Det er viktig å selge seg selv og sin interesse, i forhold til å vise at du både virkelig vil og har forutsetningene for å lære om det de kan tilby av oppgaver.


ERFARING FRA EKSTERN VEILEDER

Navn: Tina Helland
Rolle: Veileder for Martine (ekstern)
Selskap: Jotun
Stilling: R&D Manager Binder

Hvilke resultater ble oppnådd under samarbeidet?
Oppgavens mål ble meget bra besvart. Ideer fra både student, fagmiljøet på NTNU og bedrift ble studert, i tråd med oppgavens målsetning. Nye analyseteknikker ble evaulert. Resultatene er interessante og vil bli tatt videre både internt på Jotun og mest sannsynlig i ny masteroppgave på sikt.

Hvilke erfaringer tar du med deg videre?
Vi hadde et positivt og fruktbart samarbeid med både student og veileder på NTNU. Det var blant annet nyttig med tilgang på analyseteknikker som vi ikke har selv. På generell basis er dette nyttig for samarbeidet med fagmiljøet på NTNU.

Ønsker du å anbefale studentsamarbeid til andre?
Ja, dette er nyttig erfaring for bedriften. Man blir kjent med studentene, som jo er nyttig ved rekruttering. Man får ekstra ressurser og tilgang til det faglige miljøet på NTNU 

Hva er dine beste råd til andre arbeidsgivere og studenter?
• Det lønner seg å bruke tid på å definere oppgaven godt, med fokus på både praktisk gjennomførbarhet og at det blir resultater som bedriften kan ta videre. Dette kan kreve tett oppfølging underveis.
• For å kunne bistå med dette i en hektisk hverdag, kan det være lurt å ha mer enn en intern veileder.