Sammenligning av agnede stereo video-rigger med fisketeiner langs kysten av Frøya og Hitra

Sammendrag

Verdenshavene blir påvirket av menneskeskapte påvirkninger fra klimaendringer, overfiske, turisme, skipsfartsindustri, olje og gass, og det har derfor aldri før vært viktigere med marin bevaring. Med medvirkning fra interessenter, er innsamling av biologisk materiale essensielt når det foretas vurdering av områder for marint vern, både før og etter et marint verneområde er blitt implementert.
Målet med denne studien var å sammenligne innsamling av materiale fra fiskesamfunn i kystområdene til Frøya og Hitra, mellom agnede stereo video-rigger (stereo baited remote underwater video systems - stereo-BRUVs) og agnede fisketeiner. Innsamlet materiale med stereo-BRUVs registrerte høyere antall arter (19 arter fra 9 familier) og artsrikdom per lokalitet (2.60 ± 0.60 SE), sammenlignet med teinene (15 arter fra 7 familier; 1.00 ± 0.18 SE).
Stereo-BRUVs ville vært en bedre metode enn teiner for overvåkning av fiskesamfunn på grunn av den høyere artsrikdommen og utbredelsen av arter. Fisketeinene viste bedre potensial enn stereo-BRUVs til å fange kryptiske arter, f.eks. lomre, og ville derfor hatt en høyere nøyaktighet når det kommer til identifikasjon av arter sammenlignet med stereo-BRUVs.
Stereo-BRUVs viste en større rekkevidde på lengdemål hos torsk, men hadde få individ over 70 cm sammenlignet med teinene. Lengdemål ble utført i synsfeltet til kameraet med det maksimume antallet individer til en art. Resultater fra denne studien indikerer at biaser oppstår når fisk svømmer in og ut av synsfeltet, og at enkelte fisk vil ikke bli tatt lengdemål av. Dette vil kunne påvirke estimater av artsutbredelse, gjennomsnitt for lengdemål og frekvensen av lengdemål.
Resultater fra denne studien fastslår at stereo-BRUVs kan være et verdifullt verktøy i overvåkning av temporale endringer i artsrikdom og artsutbredelse i tempererte farvann med lav diversitet i kystområdene til Frøya og Hitra.