Rognkjeks i fullskala laksemerder

Sammendrag

Rognkjeks brukes som rensefisk i kampen mot lakselus, men er relativt ny i akvakultursammenheng. Med et økende fokus på velferden til alle artene i merden, må kunnskapen om rognkjeksen i fullskala oppdrett belyses og forskes mer på.
Det er blitt gjennomført undersøkelser av rognkjeks under kommersielle driftsforhold. Magesekken i død rognkjeks ble undersøkt for å se hva den spiser og ytre velferdsindikatorer på den døde fisken ble bestemt ved hjelp av OVI-skjema for å se om det kunne fortelle noe om velferden til rognkjeks og hvorfor den dør. Dette er sammenlignet med innsamlede data som lusenivå, dødelighet, fôring, andre aktiviteter i merden og videoopptak av atferden.
Resultatene viste tomme magesekker og innhold identifisert som blant annet krepsdyr, dyreplankton, maneter, plast, fôr og lakselus. Lusespising ble også bekreftet ved at nivået av lakselus sank ved nye rognkjeksutsett og ved at nivået av kjønnsmodne hunnlus som rognkjeksen helst foretrekker av lakselus, har vært godt under grensen på 0,2 kjønnsmoden hunnlus pr. fisk i snitt. Oppgaven bekrefter at rognkjeksen er en opportunist og at den holder lusenivået på et akseptabelt nivå. Fôringsmetode og skjul ble antatt å betydning for rognkjeksens fødevalg og velferd, men videre forskning må til for å bekrefte dette.