Opplæring av røktere i landbaserte oppdrettsanlegg

Sammendrag

“Må all vekst i norsk oppdrett tas på land?” var årets tema på TEKSET konferansen, der aktører fra den norske landbaserte oppdrettsnæring møter og diskuterer "utfordringer og fremtidens løsninger relatert til teknologi og drift/operasjon av anlegg for yngel, settefisk og postsmolt" (TEKSET, 2019). Som en stolt deltaker på denne konferansen i februar 2019 kan jeg nå si at oppdrettsnæringen vil prioritere oppdrett av fisk på land. Men, hva har dette å gjøre med temaet i masteroppgaven min? Jo, det er nettopp det at riktig drift av stadig større landbaserte anlegg er helt avgjørende for vellykket oppdrett av fisk, og opplæring av ansatte på anlegget spiller en viktig rolle.
Foredragsholdere på konferansen har delt erfaringer med store tap av fisk hvor årsaken kunne være “feil drift” eller “manglende kunnskap når det gjaldt bruk”. Det ble vist et eksempel der én testet seks like oksygenmålere (alle fra samme leverandør) og målte oksygen i en bøtte med vann. Alle målerne viste forskjellige oksygennivå i vannet. Spørsmålet er da om det er oksygenmåler som måler feil, eller om det er feil bruk?
Produktuviklingen i den landbaserte oppdrettsnæringen skjer rask, anleggene vokser og vi må derfor tenke på forbrukere som opererer på anlegget daglig. Veiledning til bruk av produktene og teknologien som står bak sikrer riktig drift, fiskens velferd og godt samarbeid mellom oppdretterne og leverandørene.
Målet med masteroppgaven min var, i samarbeid med AKVA group Land Based Norway AS, å formidle funksjonalitet og bruken av produktene utviklet for den landbaserte oppdrettsnæringen.
Samtidig ville jeg analysere sluttbrukere og forstå deres behov, for så å kunne designe et kvalitativt opplæringskonsept.
Under samarbeid med AKVA group Land Based ble jeg også kjent med andre relevante aktører som viste meg ulike retninger i oppgaven. Jeg har ikke satset på en bestemt metode i prosjektet, men navigerte meg fram med flere designverktøy. Jeg har kommet tett på sluttbrukere gjennom anleggsbesøk, intervju, analyse, workshop og brukertester.
Resultatet er et konsept om en nettbasert brukerveiledning som omhandler produktbeskrivelse og funksjonalitet av AKVA group sine produkter. Veiledningen er laget for alle som skal drifte et slikt landbasert oppdrettsanlegg, eller for de som har behov for å forstå vannprosesser i rørsystemene og funksjonaliteten av disse produktene.