Aviser

UB gir deg tilgang til norske og internasjonale aviser og avisdatabaser.

Dagsaktuelle aviser:

ATEKST (Retriever) er en database som gir tilgang til norske, danske og svenske aviser. Databasen inneholder både historisk og dagsaktuelt avismateriale.

Det er dessverre innført begrensinger for bruk av Atekst. Ser du etter alternativer for å lese aviser, anbefaler vi PressReader og  Nasjonalbibliotekets avistjeneste.

Søk om tilgang til Atekst.

Library Pressdisplay er en database som gir tilgang til et bredt utvalg internasjonale aviser fra dagens dato og tre måneder bakover i tid.

Historiske avisarkiv:

17th and 18th Century Burney Collection er en database som gir tilgang til britiske aviser publisert hovedsakelig på 1700-tallet. Her får du tilgang til mange ulike avistitler, og du kan lese nyheter og følge viktige samfunnsdiskusjoners utvikling fra dag til dag.

Financial Times Historical Archive 1888 – 2010 gir en unik tilgang til verdens mest innflytelsesrike finansavis, The Financial Times, fra avisens etablering i 1888 fram til og med 2010. I motsetning til Burney Collection, som gir tilgang til et bredt utvalg aviser, gir denne databasen kun tilgang til én enkelt tittel. Dekningen av denne ene tittelen er til gjengjeld svært fullstendig.

Economist Historical Archive 1843-2013 gir i likhet med Financial Times Historical Archive en unik tilgang én enkelt tittel, i dette tilfellet den innflytelsesrike britiske finansavisen The Economist, fra avisens etablering i 1843 fram til og med 2013.

Nasjonalbibliotekets avisbaser gir gratis tilgang til et bredt utvalg norske historiske aviser, slik som Aftenposten, Dagbladet, Dagens Næringsliv og Klassekampen, for å nevne noen.

British Periodicals er ikke i utgangspunktet en avisdatabase, men en database som gir tilgang til britiske periodika utgitt mellom 1600-tallet og fram til tidlig 2000-tall. Periodika (britisk: periodicals) vil si blader og tidsskrifter som ble utgitt i føljetong på ukentlig eller månedlig basis. Databasen nevnes i denne sammenheng fordi disse publikasjonene ofte inneholder dagsaktuelt materiale og kommentarer på det gjeldende nyhetsbildet.

Times Digital Archive: Dette avisarkivet tilbyr en svært omfattende dekning av en av verdens viktigste aviser gjennom tidene, fra avisens oppstart i 1785 helt opp til vår egen tid. Per i dag strekker dekningen seg til 2012, men hvert år legges det til et nytt år.

Mikrofilm:

I tillegg til disse databasene er noen aviser tilgjengelig på mikrofilm. Disse bestilles ved å trykke på hyperlenken i dokumentet, som vil ta deg til bibliotekets søketjeneste Oria.  Klikk på «Finn og bestill» og velg ønsket dokument (trykk på bildet for større versjon):

Obs! Du må være innlogget i Oria for å få opp bestillingsmulighet.

Legg igjen en kommentar