Kategorier
Mediebidrag

Jonas Gahr Støre på spontanbesøk til ISM

Fredag 3. september dukket Jonas Gahr Støre opp på spontanbesøk til ISM, Fagenhet Allmennmedisin og Medisinsk Etikk. Bakgrunnen for besøket var Dagens Medisins fagseminar «Helsedagen 2021» i Oslo som ble arrangert dagen før.

Fra ISM bidro både Aslak Steinsbekk og NTNU-tilknyttede fastlege/forsker Tor Magne Johnsen. Sistnevntes foredraget om utfordringene i Fastlegeordningen vakte åpenbart stor interesse – med påfølgende oppslag i Dagens Medisin: «Vi mister mesterne i faget!» Du kan se foredraget til Tor Magne via samme lenke.

Fredag 3. september møtte Tor Magne og kollega Børge Lønnebakke Norberg på ISM i 3.etasje for å arbeide videre med et artikkelmanuskript. Men ikke før var de kommet i hus, så ringte telefonen med spørsmål om Jonas Gahr Støre kunne få treffe Tor Magne Johnsen. Ettersom Johnsen hadde forskningsdag og ikke var i klinisk praksis, ga dette opphav til et timeslangt, akademisk praksisbesøk ved ISM.

Innledningsvis hilste Jonas Gahr Støre på seniorer og stipendiater som befant seg på stedet (bilde 1).

Bilde 1: Støre i samtale med seniorer og stipendiater

Deretter satte han seg ned med de to fastlegeforskerne for å drøfte utfordringene i Fastlegeordningen (bilde 2). I motsetning til de senere års oppmerksomhet på fastlege-krise, ble det i dag en samtale om muligheter, framtidsvisjoner, og ikke minst om betydningen av å tegne gode «veikart» av en bærekraftig helsetjeneste med lik adgang for alle. For å tegne gode kart må man ha god kunnskap om terrenget. Støre fikk høre om viktig internasjonal forskning som viser betydningen av en sterk primærhelsetjeneste. I tillegg ble det klart at ISM bidrar til kunnskapsutviklingen med egen originalforskning. I følge med Støre var et knippe rådgivere, samt TV2 og Aftenposten.

 

Bilde 2: Støre i samtale med Tor Magne og Børge

Tor Magne og Børge Nordberg er begge fastleger som har fått AFU-stipend og har tidligere publisert følgende artikler om fastlegeordningen:

Komplekse problemstillinger i allmennpraksis – en prevalensstudie | Tidsskrift for Den norske legeforening (tidsskriftet.no)

Suitability of Video Consultations During the COVID-19 Pandemic Lockdown: Cross-sectional Survey Among Norwegian General Practitioners – PubMed (nih.gov)

Børge Nordberg er nylig tatt opp som Phd-kandidat i et samarbeidsprosjekt mellom NTNU og Nasjonalt Senter for E-helseforskning, hvor han skal forske videre på egnethet av videokonsultasjoner i allmennpraksis.