Kategorier
Tidsskriftsartikkel

Spørreundersøkelse om palliasjon og fastleger

En artikkel med tittelen «Palliative care in general practice; a questionnaire study on the GPs role and guideline implementation in Norway» ble nylig publisert i BMC Family Practice. Anne Fasting er førsteforfatter under veiledning av Bente Prytz Mjølstad og Irene Hetlevik ved AFE Trondheim.

Retningslinjen for palliasjon ser ikke ut til å være godt implementert blant fastleger, og de ser ikke ut til å ha tatt i bruk de arbeidsmetodene som anbefales, både når det gjelder symptomkartleggingsverktøy og bruk av strukturerte planer. Fastlegene ser ut til å jobbe på andre måter enn retningslinjen spesifiserer, noe retningslinjen ikke tar høyde for.

De har få palliative pasienter til enhver tid, og det er dermed vanskelig å holde ved like mer kompleks kunnskap som retningslinjen krever. Likevel viser det seg at halvparten av fastlegene ser seg som sentrale i palliasjon og at fastlegene i stor grad er tilgjengelig også utenfor arbeidstiden, noe som utfordrer Sintef-rapporten fra 2017 hvor fastlegene allerede i introduksjonen ble betegnet som «spilt av banen» i palliasjon. Studien indikerer at mange fastleger er engasjert i sine palliative pasienter, og funnene peker mot et stort potensial for fastlegen som sentral aktør i det palliative forløpet.

Hyperlenke til artikkelen i teksten og HER

Foto: Anne-Line Bakken