Kulturarv ved landets eldste vitenskapelige bibliotek

Adresseavisen 250 år i dag!

I dag jubilerer den Trønderske avisen 250 år og fremdeles like aktuell. Dette blogginnlegget skal dvele ved en liten kuriosa, som dreier seg om den feilaktige påstanden om at grunnleggeren Martinius Nissens også var dikter til et lystig skuespill ved navn Jomfrue Pecunia.  Skuespillet ble både i sin samtid og ettertid slaktet, så det er ikke dets litterære kvaliteter som har vært omdiskutert, men heller hvem som var dets forfatter.

 

NTNU UB Gunnerusbiblioteket eier komplette årganger fra 1767 av gamle Adresse Contoirs Efterretninger (Adresseavisen)

 

 

 

Dagens jubileumsavis Adresseavisen 250 år!

 

Den første årgang!

I dagens jubileumsnummer som omtaler avisas grunnlegger, Martinius Nissen, hevdes det fortsatt at han var forfatteren til skuespillet «Jomfrue Pecunia».

Denne komedien fra 1768 finnes fortsatt i et eksemplar i Gunnerusbiblioteket. Skuespillet har anonym forfatter og har lenge vært antatt å være skrevet av Adresseavisens grunnlegger. Denne feilantakelsen ble første gang nevnt i J. Worms kjente forfatterleksikon (1784), og siden gjentatt i de fleste oppslagsverk som omtaler Martinius Nissen.

 

Komedien Jomfrue Pecunia (NTNU UB Gunnerusbiblioteket)

Derimot er det en annen person som heller peker seg ut som skuespillets opphavsmann: dikterpresten og trønderen Johan Nordal Brun. Martinius Nissen og Johan Nordal Brun var barndomsvenner. På denne tiden hadde Brun nettopp kommet tilbake til byen og var jobbsøkende. Det var ikke lett å få fast prestestilling som nyutdannet, og i ledige stunder holdt Brun på med litterære syssler, og skrev denne komedien. Å forfatte komedier og den slags lystigheter når man var på jakt etter noe så alvorlig som prestestilling, var høyst usømmelig for sin tid. På denne tiden var tragien ansett som den mest høyverdige dikterform – om det i det hele tatt var av det gode at en prest holdt på med verdslig dikterkunst. Vi må anta at det var avtalt spill mellom barndomsvennene at skuespillet ved sin publisering skulle ha et noe fordulgt opphav, helst slik at det pekte i retning av Martinius Nissen. Les gjerne hvordan dette hang sammen i artikkel av Ellen Alm i «Heimen» (bind 4, 2011): «Hvem skrev Jomfrue Pecunia?»

 

 

 

Stikkord: , , ,

Om forfatteren

Om forfatteren: .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp