Kulturarv ved landets eldste vitenskapelige bibliotek

Da klokka klang – skolehistorie fra Trondheim

av 11. november 2016 i Bilder, UBrss med Ingen kommentarer
Kalvskindet skole - interiør med personer

Undervisning ved Kalvskindet skole ca. 1900-1910. Foto: Erik Olsen/NTNU UB

Lørdag 12. november arrangeres Arkivdagen over hele landet. Tema i år er «Da klokka klang…». Tjenesten gunnerus.no ble lansert av NTNU Universitetsbiblioteket i oktober i år. I denne samlingen finnes mange titalls tusen bilder fra Trondheim og Trøndelagsområdet, og flere av disse er av gamle skolebygg fra Trondheim. I dag er bare et fåtall av de skolene som er avbildet bevart i sin opprinnelige form og utseende. Å se tilbake på hvordan skolebygg i Trondheim har sett ut er både spennende og interessant, og er med på å gi et historisk tilbakeblikk på en by som har vokst mye i både innbyggertall og geografisk utstrekning, fra de første bildene på 1800-tallet og frem til dagens moderne skolebygg.

Åsveien skole

Gamle Åsveien skole ved trikkelinja på Breidablikk. Foto: Adam Chr. Hassel/NTNU UB.

Åsveien skole

Gamle Åsveien skole ved trikkelinja på Breidablikk. Foto: Anton Røske/NTNU UB.

Åsveien skole på Byåsen er et slikt eksempel. Skolen ble åpnet i 1915 i forbindelse med økt bosetning i området rundt Breidablikk, hvor avstanden til den eksisterende Byåsen skole ble for stor. Bygget var opprinnelig plassert lenger ned og nærmere trikkelinja ved Breidablikk enn dagens skolebygg i Fagertunveien. Siden 1915 har Åsveien skole gjennomgått flere utvidelser og flyttinger på grunn av økt bosetning og brann, og skolen ble etter hvert plassert der den står i dag i Fagertunveien 2, i krysset mellom Byåsveien og Breidablikkveien.

Åsveien skole

Åsveien skole i Fagertunveien. Foto: Schrøder/NTNU UB.

Hittil siste byggefase ble ferdigstilt i 2015, 100 år etter at gamle Åsveien skole ble åpnet. Den er bygget etter moderne bærekraftige løsninger hvor reduksjon av klimagassutslipp i byggefasen og under bruk har vært viktig.

Åsveien skole

Utsnitt av nye Åsveien skole, ferdigstilt i 2015. Foto: Eggen Arkitekter

På Arkivdagen vil det bli presentert flere bilder og historier fra skoler og personer knyttet til skolehistorie i Trondheim. Utstilling og omvisning i magasinet vil gi besøkende et innblikk i mange av de historiske kildene som Arkivsenteret har tilgjengelig for brukere. Her er det mye spennende å se og lære om. Trondheim er en by med mye utvikling og en rikholdig historie.

Kilder:

  1. https://www.trondheim.kommune.no/content/1117733321/Prosjekt—Asveien-skole
  2. http://www.strindahistorielag.no/wiki/index.php?title=%C3%85sveien_skole
  3. http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/2016/03/03/%C3%85sveien-skole-nominert-til-nok-en-byggepris-12233434.ece
  4. http://www.eggen-arkitekter.no/asveien-skole-og-idrettshall/

 

Universitetsbibliotekar i eldre historie ved NTNU Gunnerusbiblioteket.

Stikkord: , , , , ,

Om forfatteren

Om forfatteren: Universitetsbibliotekar i eldre historie ved NTNU Gunnerusbiblioteket. .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp