Categories
Ukategorisert

I-manus på Researchers night 2019

I-manus er et samarbeidsprosjekt mellom NTNU UB og  NTNU IMTEL VR lab og NTNU IDI. Martin Storødegård og Mathias Jørnsen har levert sine masters oppgave på prosjektet og vi er stolte av å presentere arbeidet deres her. Read more here , see the film here

 “I-manus” lar brukeren oppleve atmosfæren i et bibliotek fra 1800-tallet og via AR og VR teknologi og beriker de gamle manuskriptene med illustrative hologrammer av historiske bygninger og gjenstander.

–              Besøk et rom med eldgamle bøker og bla gjennom dem; noe som er ikke mulig i det virkelige liv for bibliotekets besøkende.

–              Opplev en tidsreise i Pisa på 1700 tallet. Her kan du gå i gatene og oppleve flere historiske monumenter.

Lenke: https://youtu.be/bxmnMJNp6sE

Gunnerus-biblioteket vil takke Bjørn Ante Røe for filmet og professorer Ekaterina Prasolova-Førland fra NTNU IMTEL VR-lab, Theoharis Theoharis fra NTNU IDI. Prosjektkoordinator Alexandra Angeletaki NTNU UB

The project “i-manus” allows the user to experience the atmosphere of a library from the 19th century and then interact with the books by touching them and browsing through them; allowing thus the user to interfere with physical objects to fragile and valuable to be handled today. That is not possible in real life, for the visitors of the library, since the Knudtzon room from 1864 and the collection are protected and monitored by the library conservator in order to be a frozen iconic structure of the past. Martin Storødegård and Mathias Jørnsen have delivered their masters on the project and we are proud to present their work here. The Gunnerus library would like to thank Bjorn Ante Røe for filming and professors Ekaterina Prasolova-Førland from NTNU IMTEL VR lab, and Theoharis Theoharis from NTNU IDI. Project coordinator Alexandra Angeletaki NTNU UB.

More here: https://www.linkedin.com/pulse/ar-vr-technology-applied-old-manuscripts-i-manus-night-angeletaki/?published=t

 | Website

Alexandra Angeletaki is a classical archaeologist and has worked as a lecturer in archeology at NTNU since2001. For the last few years she has been involved in innovative dissemination DH projects and has worked with Museology and Digital Learning at NTNU University Library.
She is also responsible for library seminars and academic writing support for students in Kalvskinnet Campus.

By Alexandra Angeletaki

Alexandra Angeletaki is a classical archaeologist and has worked as a lecturer in archeology at NTNU since2001. For the last few years she has been involved in innovative dissemination DH projects and has worked with Museology and Digital Learning at NTNU University Library.
She is also responsible for library seminars and academic writing support for students in Kalvskinnet Campus.