Abeldagen 2025
Abeldagen 2025
22. mai kommer den japanske Abelprisvinner Masaki Kashiwara til Trondheim for å feire matematikken som vitenskap og fag. 150 elever på 8. trinn får muligheten til å bli inspirert av den japanske matematikeren, som har viet sitt liv til å utforske matematikkens dypeste mysterier.
Program for abeldagen
09:00 – 09:50
Matematikkshow med Hans Waardal Heum
Sted: EL5 Elektro
10:00 - 13:00
Matematikkmorro i matematikkløypa
Skoleelever vil også få sjansen til å presentere sitt eget matematiske arbeid for Kashiwara – en unik læringsmulighet som kan inspirere neste generasjon matematikere. Her får de også prøve seg på matematikkoppgaver som fikk abelprisvinner Masaki Kashiwara til å elske matematikk.
Elevene kommer fra Ugla og Charlottenlund ungdomsskole.
Sted: Glassgården Elektro
11:30 – 12:00
- Abelprisvinner ankommer NTNU Gløshaugen og blir tatt imot av prorektor for utdanning Marit Reitan
- Sted: Hovedbygget Gløshaugen
-
12:10 – 12:30
- Abelprisvinner Masaki Kashiwara hilser på elevene
- Sted: Glassgården Elektro
-
12:30 – 13:00
Abelprisvinner deler ut premier til elevene
Sted: Glassgården Elektro
-
14:15 – 15:00
- Abelprisvinners forelesning
- Forelesningen av Masaki Kashiwara har fått tittelen Monoidal categories (non-commutative case) - et tema som dykker ned i avanserte matematiske strukturer. Forelesningen er åpen for alle interesserte og gir en enestående mulighet til å oppleve en matematisk mester i aksjon.
- Sted: EL5 Elektro
-
Festmiddag
- Dagen avsluttes med en festmiddag for Abelprisvinner med følge og inviterte gjester i Erkebispegården.

Om Abelprisen
Abelpisen deles ut årlig til en internasjonal matematiker som har gjort seg bemerket over mange år. Årets pris går til Masaki Kashiwara ved Research Institute for Mathematical Sciences, (RIMS), Kyoto University, Japan og Kyoto University Institute for Advanced Study, (KUIAS), Japan.
Begrunnelsen for tildelingen av prisen er «for hans grunnleggende bidrag til algebraisk analyse og representasjonsteori, spesielt utviklingen av teorien om D-moduler og oppdagelsen av krystallgrafer».