Norge har fått en ny regjering, og vi bør alle ønske regjeringsmedlemmene lykke til. Det de skal utrette påvirker hver og en av oss. Livene våre handler om helse, velferd, skole og arbeidsliv. Jeg vil ønske Ingvild Kjerkhol alt godt i arbeidet med å styrke psykisk helse. Vi er mange som vil følge godt med her.

Så har vi for første gang fått en egen havminister. Når en tungvekter som Bjørnar Skjæran blir fiskeri- og havminister, understreker det viktigheten av havet som matfat, energileverandør, utviklingsarena og transportåre. Som leder av Maritim21, den tidligere regjeringens strategi for grønn maritim transport, er jeg veldig spent på Skjærans ambisjoner. Maritim21 har til nå vært ledet av næringsdepartement og her skal Jan Kristian Vestre styre skuta. Han kommer selv fra næringslivet, og jeg må innrømme at kopling av eksport, grønne ambisjoner og ungdommelig fart i kroppen gjør meg forventningsfull. Vi får satse på tett samarbeid mellom han og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. Ja, med havministeren også. For kunnskap må til om vi skal lykkes med den omstillingsjobben som skal gjøres både i privat og offentlig sektor, til lands og til vanns. 

Ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk samarbeider vi med Andøya Space og kjenner derfor den nye forsvarsministeren Odd Roger Enoksen godt. Både overvåking og cyberforsvar er noe fagmiljøene våre jobber mye med, og vi håper på at den nye justisministeren Emilie Enger Mehl etter hvert får tid til et besøk på vår Cyber Range Lab på Gjøvik. 

Norge er fortsatt i en digital transformasjon og vi skal drive mye med digital omstilling og ikke minst digital kompetanseheving framover. Vi vet ikke helt hvem som overtar ansvaret etter digitaliseringsministeren, men vi skal uansett ønske vedkommende velkommen til våre laboratorier og fagmiljø.