HARRIET sier JA til jenteprosjektet på data!!



I en reportasje i Adresseavisen mandag 3. februar protesterer tre kvinnelige studenter ved NTNU mot forslagene om å opprette et eget jenteprosjekt på data. Pådriver for dette prosjektet er prorektor Rigmor Austgulen. Det er blant annet foreslått et særinntak på 25 jenter i tillegg til det ordinære opptaket av 70 datastudenter. Vi er enige med de tre studentene i at ledelsen ved NTNU burde rådspurt studentene i utarbeidelsen av dette prosjektet. Vi er også enig i at studieopplegget må gjøres mer attraktivt for kvinner. For å sikre rekrutteringen er det også helt nødvendig med kontinuerlig holdnings- og informasjonsarbeid på alle plan, fra grunnskolen og oppover.

Ved det tidligere NTH er det i de siste årene satt inn betydelige ressurser på å øke kvinneandelen blant studentene nettopp ved hjelp av disse ovennevnte tiltakene. Det virker som om disse strategiene ikke har lyktes. Siden mangelen på kvinner med datakompetanse er så stor i dag, mener vi at det er behov for strakstiltak! Jenteprosjektet på data er ment som et kortsiktig tiltak som igjen kan virke som et springbrett i prosessen for å øke jenteandelen ved datastudiet. Alle virkemidlene som er tilgjengelig må tas i bruk, det må være et «både-og ­ og ikke et enten-eller»! Et eget fagdidaktisk opplegg for jenter kan stimulere flere jenter til både å søke og ta i mot plassen ved datastudiet. (Vi i kvinnegruppa HARRIET har arrangert egne internettkurs for jenter, med overveldende respons.

Det kan derfor synes å være et ønske og behov for spesiell tilrettelegging.) Når jentene først er kommet inn, kan de være med på å forme og legge premissene for den videre utviklingen av datafaget. Faget kan dermed fremstå som mer interessant for senere søkere. Sammen med kvoteringstiltaket er det viktig med oppfølgingstiltak gjennom hele studiet. Dernest er det avgjørende at jenteprosjektet blir evaluert slik at man kan se om man har oppnådd de virkninger man ønsket. Dersom ønsket effekt ikke oppnås, bør man ikke være for stolt til å ikke revurdere prosjektet.

Det har vært uttrykt stor bekymring for at disse jentene vil utgjøre et B-lag og at kvaliteten dermed senkes. Vi mener at denne bekymringen er grunnløs. Tidligere undersøkelser (Kvande og Rasmussen) viser at 63% av jentene som får tilbud om studieplass ved det tidligere NTH, velger å ta en annen utdanning. Det er et alvorlig problem for NTNU at de ikke klarer å «fange» disse dyktige kvinnene. NTNU går dermed glipp av ressurser og kompetanse som ville øke universitetes konkurransedyktighet og kvalitet. Prorektors forslag kan være med på å friste nettopp disse kvinnene til å satse på datateknologi.

Kvinnegruppa HARRIET

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu