Hjemmeside til alle NTNU-ere

Er du rede til å fortelle verden om deg selv på Internet? Snart kan muligheten åpne seg for oss alle. Et utvalg som har utredet NTNUs satsing på elektroniske medier foreslår nemlig at alle studenter og ansatte bør opprette egne, personlige hjemmesider på "Verdensveven" (Nyord for World Wide Web) innen neste høst.

Allerede i dag er det ca. 2.500 studenter og 1.000 ansatte som har tatt skrittet ut i cyberspace og har laget personlige hjemmesider. Antallet er raskt voksende, i takt med at det har kommet nye dataverktøy som har gjort det stadig lettere å lage egne web-sider. Viktige informasjons-behov kan løses, hvis alle studenter og ansatte pålegges å skrive inn visse basisopplysninger på sine sider, mener utvalget. Da vil universitetet f.eks kunne få en fiks ferdig digital intern telefonkatalog, kompetansekatalog og student-database.

Universitetene er iferd med å bli akterutseilt i det teknologiske racet. Vi ligger etter australske aborginere og norske S-lag når det gjelder å ta i bruk ny teknologi". Professor Tor G.Syvertsen ved PAKT (Program for anvendt koordinerings-teknologi) i møte med web-utvalget. Innstillingen fra utvalget som har fått tittelen «NTNUs satsing på Verdensveven» ble overlevert univ.direktør Tor H.Johansen sist fredag. I et halvt år har utvalget under ledelse av førsteamanuensis Julie Feilberg ved Inst. for anvendt språkvitenskap, arbeidet med å forsøke å stake ut en videre kurs for universitetets satsing på dette nye mediet. Utviklingen på nettet går med rasende fart og flere steder i rapporten blir det understreket at Verdensvevens inntog representerer nærmest en revolusjon i informasjonsformidlingen. Veven vil snu opp ned på mange gamle rutiner og arbeidsmetoder innen både undervisning, forskning, formidling og administrasjon. På sikt kan veven faktisk vise seg å bli en konkurrent til den tradisjonelle universitetsvirksomheten slik vi kjenner den i dag. Allerede har det dukket opp et "International University" som tilbyr kurs og forelesninger kun over veven.

Det finnes i dag et sted mellom 10.000 og 15.000 hjemmesider fordelt på minst 38 ulike tjenermaskiner (servere) ved NTNU. Men karakteristisk nok er det ikke utarbeidet overordnede regler for form og innhold på disse sidene. Noe tilfredstillende kontrollsystem for å luke ut ulovlig eller støtende informasjon finnes heller ikke, selv om de driftsansvarlige på student-datasalene jevnlig sjekker innholdet på maskinene som er plassert her. 80 - 90 prosent av alle NTNUs ansatte har i dag mulighet til å bruke Verdensveven. De resterende har for dårlig datautstyr, eller jobber ikke i kontormiljø.

"NTNU med sin hovedprofil har en forpliktelse til å ta føringen blant norske universiteter på Verdensveven".

Web-utvalgets rapport.

Utvalget foreslår flere tiltak som skal sikre at NTNU får bedre styring med informasjonen som legges ut på Verdensveven. Det foreslåes at ansvaret for å legge ut informasjon skal følge linjeorganisasjonen. Dette betyr i praksis at f.eks ledelsen ved et fakultet må sørge for at det til enhver tid er lagt ut oppdatert informasjon om fakultetet. Men samtidig går utvalget også inn for at informasjonsdirektøren skal ha et overordnet redaktøransvar for all informasjonsformidling via NTNUs web-sider. Et rådgivende Verdensvev-utvalg blir også foreslått opprettet. Man ser for seg at dette utvalget både skal fungere som etisk råd, klageråd og kvalitetssikringsinstans for NTNUs vev-sider. Utvalget skal rapportere til Kollegiet.

Utvalget kommer også med konkrete forslag til standard utforming av NTNUs hjemmesider på veven. Bennett reklamebyrå har laget malsider for NTNUs hoved-hjemmeside og fakultetssider. Som en overordnet målsetning heter det i rapporten at vev-sidene må være mottaker-orientert. Det skal være enkelt å navigere seg frem til den informasjonen man er på jakt etter. Som en konsekvens av dette foreslår utvalget at NTNU oppretter et Intranett. Dette vil si et hierarki av hjemmesider som kun har intern interesse for ansatte eller studenter. Intranettet kan benyttes i en lang rekke sammenhenger, f.eks til saksbehandling, nyhetsspredning, utlegging av søknadsskjemaer, lover og regler, reservering av auditorier osv.

"Dagens situasjon preges av uklare ansvarsforhold, dårlig koordinering og mangel på retningslinjer". Web-utvalgets rapport

Den eksterne delen av hjemmesidene vil i hovedsak fungere som utstillingsvindu for NTNU. Med ny og enhetlig layout på alle offisielle hjemmesider håper utvalget at universitetet vil fremstå med en ryddigere og mer profesjonell profil utad. Via ekstern-nettet skal blant annet nye søkere rekrutteres samtidig som næringsliv, forvaltning og media skal finne den informasjonen som de trenger om NTNUs virksomhet. I tillegg til deling i et internt og eksternt nett, går utvalget inn for en ytterligere oppdeling av informasjonen. Det blir foreslått at hierarkiet av hjemmesider deles inn i fem nivåer med ulike fargekoder.

For at utvalgets mange forslag skal kunne gjennomføres vil det kreves en massiv innsats på mange nivåer innen universitetet. Utvalget er imidlertid vage i sine anslag over hva et slikt løft vil koste institusjonen. I rapporten heter det at jobben vil koste mer tid enn penger. Noe av det mest ressurskrevende vil bli opplæringen av ansatte og studenter slik at de blir istand til å utnytte nettet fullt ut. En gruppe datastudenter regnet i fjor ut at et vev-basert informasjons-system alene for studenter vil koste 12,5 millioner kroner. Det er dessuten på det rene at ca. 800 ansatte ved NTNU trenger bedre datamaskiner for å kunne utnytte veven fullt ut. En slik oppgradering vil koste ca. 15 mill. kroner. Men utvalget peker på at erfaringen fra private bedrifter tilsier at gevinstene blir langt større enn utgiftene, hvis Verdensvev og e.post utnyttes maskimalt i organisasjonen.

Medlemmene i utvalget:

Vil skjerpe kontrollen

Forslag til ny hjemmeside (funksjonell)
Layouten er utviklet av Bennet reklamebyrå.




JAN ERIK KAARØ