En hyllest til ekspertene

Blogginnlegg av styrelederen

En hyllest til ekspertene

Illustrasjon - strekmenn med stjerner
Illustrasjon: Colourbox

(Publisert 15.12.2020)

Dette blogginnlegget er tenkt som et forsvar for, nei jeg vil heller si hyllest til, ekspertene - altså folk som har peiling på det de snakker om.
 

For å bli ekspert må man drive med faget sitt lenge. En noe omdiskutert teori mener minst 10 000 timer, eller altså fulltidsbeskjeftigelse i nærmere seks år. En forsker for eksempel tar gjerne en mastergrad på 5 år, bruker 4 år på en doktorgrad og så begynner de å jobbe med videre forskning. Eller markedsanalytikeren i Statkraft med ansvar for India, som begynte å jobbe i markedsanalyseavdelingen for 20 år siden.

Dette er ekspertene som har peiling på hva de snakker om, som her skal hylles og som bør få mer plass i debatter og diskusjoner og ikke settes opp mot en tilfeldig synser.

Når det så dukker opp en rapport som sier at elbiler ikke er så viktige for å få ned klimagassutslippene som ekspertene skal ha oss til å tro, så bør man ikke tro på rapporten. For når ordentlige eksperter først har vist at regnestykkene ikke stemmer viser det seg i tillegg at rapporten er publisert av et kommunikasjonsfirma som drives av kona til kommunikasjonsdirektøren i Aston Martin. Hun er sykepleier og med stor sannsynlighet ikke ekspert på livssyklusanalyser, selv om hun godt kan være ekspert på sykepleie.

Enda mer forvirrende blir det når folk som er forskere på noe helt annet står fram med forsker-titler og påstår at elektrifisering ikke har noe for seg på denne siden av 2050. Hva skal man tro da? Vel, da skal man stole på de som faktisk forsker på energiomstilling og sier «Det du skriver om elektrifisering høres helt feil ut, og det er det også». Eller man kan stole på noen fra en litt mer praktisk vinkling som også driver med dette faget hver dag.

For å ta det helt ut i det nær parodiske: når en politiker mener at tretten framstående forskningsinstitusjoner lyver bør det være åpenbart hvem vi skal lytte til.

En verden der vi blir mer faktaresistente og kampen om premissgivingen blir viktigere enn sannheten, er en verden som har vanskelig for å gå framover. Vi trenger å slå noen ting fast som sannheter: tyngdekraften gjelder, en sirkels omkrets er 2πr, smitteverntiltak leder til mindre smitte og færre syke, fornybar energi kutter klimagassutslipp, og dorullen skal vende utover. Dersom samfunnet ikke kan starte med et slikt felles faktagrunnlag blir vi fort stående å spinne på samme sted.

I en hverdag preget av identitetspolitikk, av at alle «har en agenda» og som er full av spinndoktorer vil jeg altså slå et slag for ekspertveldet. Ja til flere nerder som kanskje stotrer litt, som ikke er polerte, men troverdige og som enkelt passerer 10 000-timersgrensen. Gi oss mer av Lahlum, Nakstad og Drillo. Som en helt ekte spinndoktor sa til meg en gang: «Du vet det Henrik, det er lettere å kommunisere det som er sant»

P.S. Hvis du er journalist og leser dette, og nå eller senere vil skrive noe om klima, energi, energiomstilling, elbiler, fornybar energi eller lignende, har NTRANS helt ekte eksperter på dette. De har peiling på det de snakker om.


Blogginnlegg av

Blogginnlegg av

NTRANS' styreleder og konserndirektør for konsernstaber i Statkraft, Henrik Sætness

Logo og lenke