Banner hjem

Metal process

Small FME ZeMe logo

Photo: Hydro/Tony Hal

Hero Norsk

FME ZeMe - Zero Emissions Metal Production

Vårt mål

FME ZeMe utvikler den grunnleggende kunnskapen og teknologiene som norsk metallurgisk industri trenger for å bli klimanøytral innen 2050.

Avkarboniseringen av metallindustrien innen 2050 og det å samtidig opprettholde konkurranseevnen er den mest ambisiøse transformasjonen sektoren noen gang har gjennomgått.

FME ZeMe er et tverrfaglig forskningssenter hvor industripartnere, universiteter og forskningsorganisasjoner jobber sammen for å løse denne store utfordringen.

Vi utvikler ny kunnskap, teknologi og verdikjeder, skaper samarbeid mellom mennesker på alle nivåer og fra alle fagområder, og utdanner og trener dagens og fremtidens arbeidskraft.

Figur som viser overgangen fra fossilt karbon til bærekraftig metallproduksjon ved bruk av fornybar energi, resirkulering og biobaserte metoder, med vekt på mennesker, planeten og velstand.

Vårt arbeid fokuserer på:

  • Klimanøytrale og energieffektive produksjonsprosesser
  • Prosesser for optimal karbonfangst, -utnyttelse og -lagring
  • Sirkulære og ressurseffektive verdikjeder
  • Forbedrede verktøy for utslippsmåling og regnskapsføring
  • Digitalisering og modelleringsmetoder og -verktøy
  • Rammeverk for design og evaluering av nullutslippsmetallproduksjonssystemer

Metaller er avgjørende for det grønne skiftet og for å nå FNs bærekraftsmål. De brukes blant annet innen energiforsyning, transport, IT og digitale teknologier, bygninger og infrastruktur og helsevesen.

Norsk metallindustri er en viktig leverandør av lav- og nullutslippsmetaller og kritiske råvarer til Norge og Europa, noe som gir forsyningssikkerhet.

I dag representerer sektoren om lag 100 milliarder kroner i eksportverdi og er den tredje viktigste eksportsektoren i Norge. Den bruker over 32 TWh elektrisitet og slipper ut 5,8 millioner tonn CO2, eller 11 % av Norges landbaserte CO2-utslipp.

FME ZeMe jobber med kunnskap og løsninger for drivstoffbytte, karbonfangst, sirkularitet og energi- og ressurseffektivitet som fremhevet av International Panel on Climate Change.

Bruk av ren, fornybar energi er avgjørende for å avkarbonisere metallindustrien. Det krever samarbeid mellom metall- og energiindustrien og samfunnsaktører for å sikre forsynings- og energinettbalanse

Hva er FME

Hva er FME?

The Research Council of Norway's logo

Forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME) arbeider med langsiktig forskning som er rettet mot fornybar energi, energieffektivisering, CO2-håndtering og samfunnsvitenskap. Sentrene skal ha potensial for innovasjon og verdiskaping. Forskningen skjer i et tett samarbeid mellom forskningsmiljøer, næringsliv og forvaltning. Internasjonalt samarbeid og forskerutdanning er viktige oppgaver for sentrene, som er etablert for en periode på inntil åtte år. Les mer på forskningsrådets nettside.

kontakt

Kontakt oss

Direktør
Dr. Casper van der Eijk
E-post: casper.eijk@sintef.no
Telefon: +47 982 83 989
SINTEF Industri

Forskningsdirektør
Dr. Gabriella Tranell
E-post: gabriella.tranell@ntnu.no
Telefon: +47 982 83 926
NTNU, Institutt for materialteknologi

Senterkoordinator
Torleif Nordskog
E-post: torleif.nordskog@ntnu.no
Telefon: +47 926 00 121
NTNU, Institutt for materialteknologi

Sosiale medier