Fagressurser, nyheter og tips til oppgaveskriving og litteratursøk

Filmstills fra eldre norske filmer tilgjengelig fra Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbiblioteket har digitalisert og sluppet fri over 2600 filmstillbilder fra norske langfilmer som er laget i tidsrommet 1912 til 1944. Det er en blanding av reklamebilder for filmene, fra innspillingssituasjoner og annet. Det er også noen bilder fra filmer som er gått tapt. Alle stillbildene er utstyrt med en Creative Commons-lisens (CC0): Du kan kopiere, endre, spre, vise og fremføre dette verket, selv for kommersielle formål, uten å spørre om tillatelse. Bildene er dermed fritt tilgjengelige for all slags gjenbruk uten å måtte spørre noen om lov, slik som deling, kopiering, publisering og så videre.

Glomdalsbruden Glomdalsbruden, 1925

Tante Pose Tante Pose, 1940

I filmtidsskriftet Rushprint er det en artikkel om dette frislippet, inklusive et intervju med Nasjonalbibliotekets forskningsbibliotekar Øivind Hanche. Som illustrasjoner har tidsskriftredaksjonen blant annet valgt ut noen bilder, som eksempelvis et «vovet» badebilde fra Bra mennesker (1937). I intervjuet kommer også det frem at det fortsatt finnes en stor mengde bilder som ikke er tilgjengeliggjort ennå.

 

Fagansvarlig for drama og teater, film- og medievitenskap, kunsthistorie, filosofi og klassiske fag.
Se http://www.ntnu.no/ansatte/hegefa

Om forfatteren

Om forfatteren: Fagansvarlig for drama og teater, film- og medievitenskap, kunsthistorie, filosofi og klassiske fag. Se http://www.ntnu.no/ansatte/hegefa .

Abonner

Hvis du likte dette, se relaterte innlegg og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Topp