- Ledelsesromantikk fra Orgut
- Fokus må rettes inn mot å styrke fagmiljøene, ikke mot leting etter den perfekte leder. Orgut skulle virke til fettsuging av mellomledernivået ved NTNU. Men det er det motsatte man her legger opp til.

Organisasjonssosiologene Elin Kvande og Bente Rasmussen, begge førsteamanuenser ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, er ikke nådige i sin karakteristikk av opplegget som Orgut legger fram i strateginotatet «Fremtidig organisasjonsmodell for NTNU». Her presenteres hovedpunktene i den framtidige organisasjonsmodellen - slik styringsgruppa i Orgut ser det.
- Vi deler ønsket om å få til et mer innovativt og fleksibelt universitet. Men da må fokus rettes inn mot å styrke fagmiljøene, ikke mot å utvikle nye ledelsessystemer. Orguts forslag bærer altfor mye preg av ledelsesromantikk, sier de.
Kvande og Rasmussen gav for noen år siden ut fagboka «Nye kvinneliv - Kvinner i menns organisasjoner.» Forfatterne skisserer to alternative organisasjonmodeller: den statiske og den dynamiske organisasjonen. I boka ble dette satt inn i et kjønnsperspektiv, men de to modellene er anvendelige også i Orgut-sammenheng, mener de to. Den dynamiske organisasjonen fant de i organisasjoner der omgivelsene og teknologien var i stadig endring og der det derfor var nødvendig med kontinuerlig omstilling. I den dynamiske organisasjonen var arbeidet organisert i team av likeverdige, og lederen hadde en koordinatorfunksjon og ikke en tradisjonell sjefsrolle. Alle som hadde relevant kunnskap, deltok i avgjørelsene. En slik kollegial organisasjon der alle har ansvar for produktet og for å reagere på endringer og innspill fra omgivelsene, er det universitetet trenger for å være innovativ og fleksibel i sin kjernefunksjon, forskning og undervisning.
Det er på instituttene at universitetes kjerneaktivitet, eller «produksjon» foregår. Instituttet må derfor ikke fratas ansvar eller makt. Orguts forslag kan tyde på at de tror at det er på ledelsesnivå man skaper en mer kreativ, mer fleksibel og faglig styrket universitetsorganisasjon. I stedet for å gi mer makt til lederteam på fakultetsnivå og flytte viktige funksjoner som økonomi til fakultetsnivå, bør administrasjonsfunksjonene som har med instituttenes produksjon, forskningsprosjektene og undervisningen å gjøre, styrkes på instituttnivå.

Omvendt fettsuging
Orgut var forventet å føre til en viss fettsuging av forvokste mellomledersjikt. Men noe må tydeligvis ha slått feil: Her ser det ut til at man i stedet sprøyter inn mer fett.
- Orgut snakker om hvor viktig det er å være dynamisk, men vi ser lite av det i dette dokumentet. I stedet er det en typisk statisk modell som trer fram. Man ser for seg en hierarkisk universitetsstruktur hvor makta sentraliseres hos ledelsen, mens ansvaret for iverksetting desentraliseres ut til instituttene, sier Kvande og Rasmussen.

«Immune mot sanksjoner»
Det er spesielt i ett sitat hvor «katta slippes ut av sekken:» På side 13 hevdes det at «det faglige personalet [er] i stor grad immune mot formelle sanksjoner. Fagbyråkratiet reagerer også langsomt på forandringer i omgivelsene.»
- Det er sterke ord. Termen «fagbyråkrati» er myntet på oss vitenskapelig ansatte: Vi er altså «immune mot formelle sanksjoner.» Hva mer, vi vegrer oss mot å forandre oss. Sitatet viser at man har forstått lite av forskningens vesen. Det er ikke gjennom trussel om sanksjoner at forskningen blir bedre og mer nyskapende og at nye samarbeidsformer på tvers av gamle grenser utvikles.
- Orgut sier at de ikke ønsker å træ ting nedover hodene på folk, men det er akkurat det de gjør.
Kvande og Rasmussen har begge bakgrunn i et Sintef-institutt hvor man jobbet i team, arbeidet var prosjektorientert, og likeverdige kolleger jobbet sammen og hadde felles ansvar for organisasjonens mål. Fokus var rettet mot å mobilisere kreativiteten for å utvikle prosjekter som svar på samfunnsmessige utfordringer.
- Det er slik en dynamisk organisasjon virker. Det er en form for organisasjon som lar folks kompetanse, ideer og bidrag bli synlige for hverandre. Hierarkis-ke strukturer med klare kommandolinjer er ikke svaret, de bidrar ikke til å løse de problem som universitetet står overfor, sier de to, og fortsetter:
- På universitetet er det mye faglig konkurranse, men lite samarbeid.
- Men er ikke konkurranse bra?
- Det er samarbeid som fremmer kreativitet. Konkurranse kan også være konstruktivt, men da i første rekke mellom institusjoner, mellom universitetene. I dag fører budsjettmodellen på Gløshaugen til konkurranse mellom institutter fordi det ikke lønner seg å samarbeide om kurs eller å la studentene ta kurs ved andre faginstitutter.

Avmektig instituttstyrer
Elin Kvande og Bente Rasmus-sen er kritiske til forslaget om ny instituttledermodell. - På den ene siden snakkes det om at instituttlederrollen skal bli viktigere, men samtidig ser det ut til at administrasjonen skal sentraliseres på fakultetsnivå. Da får instituttet mer ansvar, men ikke mer makt. Når ledermøtene blir viktigere som kanal for å gjennomføre universitetets strategier som avgjøres på høyeste nivå, likner dette tendensen mot sentralisering av makt, men desentralisering av ansvar. Dette ser vi mange eksempler på i offentlig og privat virksomhet i vår forskning.
Det er et problem når instituttstyrene blir marginalisert som et kollegialt forum og når fakultetsstyrene blir frakoplet instituttnivå. I dag har SVT-fakultetet en modell der de valgte instituttstyrerne sitter i fakultetsstyret sammen med de valgte representantene fra andre grupper. Da får dette organet tillit blant de ansatte, og det blir sammenheng i strategiene på institutt- og fakultetsnivå. Orgut ser ut til å glemme at det viktigste for en leder er å ha tillit for å få gjennomført noe.
- Ledelsene ved instituttene bør gis strategisk makt. Instituttstyreren skal ikke være kontorsjef, men ha ansvar for strategivalg. Vi ser for oss en omvendt pyramide som organisasjonsmodell for universitetet: Øverst ligger instituttene, deretter smalner pyramiden nedover, til man ender på rektor/direktørnivå, som har til oppgave å legge forholdene best mulig til rette for at grunnplanet kan fungere optimalt. Bortsett fra det bør ledelsen holde seg mest mulig i ro.

TORE OKSHOLEN
Du kan lese et annet OGRUT-innspill fra Universitetsavisa nr. 15 ved å klikke her.
 

forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt