Studentsamskipnaden:

Kaster ut studenter - vil leie ut
til fylkeskommunalt ansatte

Konsernstyret i Studentsamskipnaden har bestemt å si opp bosatte studenter fra leilighetene i Klostergata.
De 63 leilighetene skal heller leies ut til fylkeskommunen. Velferdstinget mener vedtaket er avtalebrudd på høyt plan. At studentrepresentanter har stemt for utleieavtalen, kan føre til utskiftninger i styrets sammensetning - noe tinget har mandat til. SiT bedyrer at oppsigelsene og ny utleie er klarert med departementet.

Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) vedtok å si opp leietakerne på sitt konsernstyremøte i mai. Med fem for- og tre motstemmer lød beslutningen på å heller leie ut Klostergata 56 til RiT-2000. Begrunnelsen er at statsstøtte har uteblitt for boligkomplekset, og at det derfor økonomisk vil svare seg å leie ut til markedspris.

- SiT prioriterer økonomisk profitt foran studentvelferd, sier leder i Velferdstinget, Tiril Lava Johanna Gossé Thompson. Beboerne må flytte ut innen første juli.

Avtalebrudd

Velferdstinget reagerer på at konsernstyret avviker fra den samarbeidsavtalen som er etablert. I følge Thompson sier den i klartekst at konsernstyret ikke kan utvide SiTs virksomhetsområde, uten tilslutning fra Velferdstinget. Samarbeidsavtalen fra 1988 ble reforhandlet senest i 1992. Intensjonen med avtalen er å gi studentene større makt og ansvar. Avtalen ble vedtatt med suverent flertall av begge parter. Velferdstinget behandlet utleiesaken om Klostergata i møte den andre april i år. Vedtaket var å stille seg negativ til utleie til fylkeskommunen.

- Velferdstinget krever i lys av dette en avklaring fra konsernstyret på hvordan en i framtida har tenkt å forholde seg til samarbeidsavtalen. Vi kunne stilt krav om at Samskipnaden bryter den nye leiekontrakten med Fylkeskommunen. Men det vil i første omgang føre til unødig samarbeidsproblemer. Velferdstinget kan komme til å vurdere om styret skal kastes på første møte i september, forteller velferdslederen til Universitetsavisa.

Statlig studentbolig-støtte i fare

Samskipnaden mottar 160 000 kroner i statlig støtte for hver ny studentboplass.

Ordningen har de siste årene gitt tilskudd til mellom tre og fem hundre boliger på landsbasis. - Velferdstinget regner det som sannsynlig at Samskipnaden har ødelagt sjansene for å få statsstøtte til nye boliger for flere år framover, etter konsernstyrets mai-vedtak, sier Thompson. Hun frykter for framtidige studentbolig-prosjekter, men vil ikke gå til sentrale myndigheter i forsøk på å anke saken. De vil heller løse den internt. Utbyggingsprosjektet i Korsgata/Vollabakken-området er først og fremst bekymringsfullt, i følge Thompson. Hvis ikke konsernstyret deler denne bekymringen, ber Velferdstinget om at konsernstyret fremlegger planene for økonomien i prosjektet.

- Hvordan har de tenkt å jobbe for å få støtte til flere studentboliger i fremtiden? Planen for nevnte område bør spesielt inneholde argumentasjon som kan overbevise om at det er mangel på studentboliger i Trondheim. Samtidig må de ha med at Samskipnaden har nok boliger til at 63 hybelenheter kan leies bort - til Sør-Trøndelag Fylkeskommunes RiT-2000, framholder velferdslederen.


TEKST OG FOTO:
BJØRN LØNNUM ANDREASSEN
- Forhåndsklarert med departementet

Administrerende direktør Per Ivar Maudal avviser kritikken, og frykter ikke det han kaller et lite flertall i Velferdstinget.

- Statsstøtten til Klostergatas boligkompleks har uteblitt. Derfor har kostnadene blitt for høye. Det har ført til økt behov for inntjening. At vi nå heller vil leie ut til markedspris, har vi klarert med departementet. Dessuten ligger boligene midt i det som blir byggeplassen for RiT-2000, og vi vurderte det som lite lukrativt for studentene. Innsigelsene mot kommersiell utleie var der da vedtaket ble fattet, men vi har etter lengre vurderinger besluttet å overse dette. Beboerne er tilbudt nye SiT-leiligheter av de 3.500 vi har, og de var ikke selv i mot å flytte. En årsak til det var at de slapp å gjøre det i eksamensperioden. Når det gjelder SiTs kjøp av Korsgataområdet, var avtalen med NTNU at vi skulle bygge ut nye boliger der. Vi regner med byggestart av disse om ett år, og ser ikke at statlig støtte står i fare for å bli holdt tilbake - det skulle bare mangle. Det knappe flertallet i Velferdstinget som tror støtten står i fare, tar feil. Jeg ser avtalen som udramatisk, der konsernsstyret var delt - men at et flertall har avgjort saken, sier Per Ivar Maudal. 



forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt