JENTER SOM KOMMER OG JENTER SOM GÅR

Du kan bli utskjelt på butikken og få ros på posthuset for samme sak. Flere kvelder i uka kan gå med til å lese sakspapirer og gå på møter. Men det gir deg anledning til å bestemme om idrettlaget skal få noen tusen ekstra eller om de skal gå til en ny vei. Jobben som lokalpolitikere kan være interessant, men også tøff.

Hvordan opplever kvinner jobben som lokalpolitiker? Det var ett av flere spørsmål Turid Vollmo ønsket å få svar på da hun startet sitt hovedfagsarbeid i geografi. Vollmo tok utgangspunkt i fire mindre kommuner i Nord-Trøndelag, hvor hun hadde lengre interjvu med 11 kvinnelige lokalpolitikere. I tillegg har hun hatt to gruppeintervjuer der både menn og kvinner har deltatt, samt telefonsamtaler med 27 nord-trønderske kvinner som opplevde velgernes strykninger ved valget høsten 1991.

- Det er kanskje litt uvanlig at en geograf ser på kvinner i lokalpolitikken. Men som geograf bruker jeg imidlertid en del andre teorier og etiske perspektiver enn en sosiolog eller statsviter vil gjøre. Dermed håper jeg å kunne tilføre større forståelse for kvinners situasjon i lokalpolitikken, noe som senere kan brukes for å sette inn tiltak for å få økt andelen av kvinner i lokalpolitikken, sier Turid Vollmo som selv kommer fra Røyrvik i Nord-Trøndelag.

PRIORITERER FAMILIEN

Det er sjelden én enkelt årsak til at folk vil trekke seg fra eller fortsette med politisk virksomhet. Kvinner er stort sett interesserte i og lærer mye av å delta i politikken, viser undersøkelsen.

Av de 11 kvinnene Vollmo hadde lengre interjvu med, ønsket fem å slutte i politikken, tre var usikre på om de ville stille til gjenvalg, mens tre var villige til å fortsette. Vollmo påpeker at det ikke er grunnlag for å trekke generelle konklusjoner fra denne undersøkelsen.

- Både kvinner og menn vil kanskje kunne kjenne seg igjen i beskrivelsene disse trønderkvinnene gir av det å være lokalpolitikere, sier Vollmo.

Lokalpolitikk krever tid til møter og saksforberedelser. Dette må nødvendigvis gå på bekostning av noe annet. Bruk av tid er blant faktorene kvinnene ofte nevner som problematiske i rollen som lokalpolitiker.

- Mange kvinner er fortsatt dobbeltarbeidende. I tillegg til å være yrkesaktive, tar de største delen av husarbeidet. Derfor gir flere av de jeg snakket med, uttrykk for at de er avhengige av at familien er positivt innstilt til at de bruker så mye tid til politikken. Dette gjelder særlig de som er yrkesaktive og i tillegg har små barn.

En av kvinnene som hadde valgt å trekke seg, begrunner det slik: "Når en får kommentaren 'Skal du på møte nå igjen', så blir en lei av å høre det."

- Det å ha omsorg for familien synes å være en viktig del av kvinners identitet. Kvinnen vil ikke la politikken gå på bekostning av familien, da velger hun den heller bort.

VIL HA INNFLYTELSE

En annen faktor kvinnene mener er viktig, er hvilket utbytte de føler de får fra å delta i politikken. - Utbyttet fra å sitte som folkevalgt, må stå i forhold til innsatsen. hvis ikke, synes kvinnene det er liten vits i å stille til gjenvalg, sier Vollmo.

Flere lokalpolitikere har gitt uttrykk for at de er blitt "sandpåstrøere", fordi det sjelden blir diskusjon og endringer på saker som er behandlet av administrasjonen. Andre mener rammene for kommunepolitikken ofte er fastlagt gjennom lover og regler fra fylkeskommunalt eller statlig nivå.

- Følelsen av å ha innflytelse er en viktig forutsetning for at kvinner skal fortsette med politikk. Flere av kvinnene gav uttrykk for at de føler de ikke har så stor innflytelse på beslutningene som tas. Dette kan føre til at flere ikke ser vitsen i det å bruke mye tid og arbeid på lokalpolitikk.

For kvinner med liten erfaring fra politisk virksomhet kan det være vanskelig å møte et politisk system som fortsatt er preget av menns språk og erfaringer. Flere av kvinnene Vollmo intervjuet, klaget blant annet over lange og kompliserte sakspapirer

- Kvinner som har liten erfaring med det politiske systemet, opplever nok at det tar ekstra mye tid bare å sette seg inn i det. Kvinner med erfaring fra politikken kan systemet og vet hvordan det fungerer. Dermed slipper de å bruke my tid på å sette seg inn i alt.

DEN LILLE FORSKJELLEN

Flere av de kvinnelige lokalpolitkerne opplever seg selv som anderledes i forhold til andre kvinner. De ser på seg selv som ressurssterke kvinner med mange interesser utover hus og hjem.

- Det er selvsagt også forskjeller mellom de kvinnelige politikerne når det gjelder personlighet og erfaring fra politisk virksomhet, sier Vollmo.

Undersøkelsen viser også at kvinnene opplever seg selv som forskjellige fra de mannlige representantene, blant annet når det gjelder måten å agumentere på, hvilke saker de er opptatt av og evnen til å se helhetlig på ting. Flere kvinner opplever at de er mindre bombastiske i sine uttalelser enn menn, de er mer opptatt av saker som tar hensyn til myke verdier, samt at de har større evne til å se saker i sammenheng enn det menn har.

- Kvinnene mener også at menn har lettere for å bli referert i media, selv om en kvinne kan ha sagt det samme fra talerstolen, sier Vollmo. Kvinner og menn har ulik erfaringsbakgrunn, og har ofte utviklet ulike typer rasjonalitet. Der menns handlemåte er ofte preget av teknisk/økonomisk rasjonalitet, er kvinners preget av ansvarsrasjonalitet. Dette kommer også til syne i de valg og prioriteringer de gjør i politikken. Kvinner føler ofte ansvar for andre mennesker: barn, ungdom og de eldre i lokalsamfunnet. Flere av kvinnene i undersøkelsen syntes det var vanskelig å ta beslutninger innenfor et trangt kommunebudsjett. Når kommunen får dårligere økonomi, er sjansen stor for at saker av teknisk/økonomisk art blir prioritert framfor omsorg, kultur og miljø.

- Politikere må ta mange upopulære avgjørelser, og må tåle flere tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen. Kvinnene synes å ta disse tilbakemeldingene mer personlig enn menn, noe som kan skyldes at kvinner ofte har et annet sosialt nettverk enn menn, sier Vollmo. I distriktskommuner har tilbakemeldingene vært ekstra belastende fordi "alle kjenner hverandre". Kritikk mot lokalpolitikeren kan da lett oppleves som personlig kritikk.

DE AKTIVE BLIR POLITIKERE

Kvinner er mindre villige enn menn til å ta på seg politiske verv. De trenger ofte overtalelse for å si ja til å stå på liste. Vollmos undersøkelse viser også at kvinner sjelden er nominert på førsteplass på valglistene. En kvinne sier det slik:

"Kvinner håper å få være med, mens menn står fram og sier de skal være med."

Kvinner blir ofte sosialisert inn i politikken via familie og venner. Veien inn i politikken synes også enklere for kvinner som har deltatt i ulike aktiviteter i studietida, organisasjons- eller yrkeslivet.

- Livssituasjonen har også en del å si for det politiske engasjementet. Mange kvinner som deltar, er småbarnsforeldre, til tross for at disse kvinner har et stramt tidsbudsjett i hverdagen. Det tror jeg kan skyldes at de ønsker å være med å styre utviklinga av samfunnet og trygge oppvekstvilkårene for sine barn, sier Vollmo.

Andre går inn i politikken for å bli kjent med nye folk eller fordi de føler ansvar for å få med flere kvinner. De aller fleste går inn fordi de ønsker å gjøre noe for lokalsamfunnet.

Vollmo mener det er viktig at kvinner deltar i politikken i distriktskommunene.

- Lokalpolitikere spiller en viktig rolle i utformingen av stedet, de legger blant annet rammene for kommunens utvikling gjennom de beslutningene de tar. Det er viktig at kvinner er med på denne utformingen, spesielt med tanke på problemet med fraflytting. Skal kvinner bli boende, må deres interesser også bli tatt vare på.

Lær hersketeknikk, få skolefritidsordning...

Av bente iversen
og kjetil jakobsen (foto)
Illustrasjoner: Pål Kjetil Botvar