Skrikende mangel på litteratur


Mens intellektuelle og universitetsfolk i vår del av verden er mest opptatt av hvordan de best kan dra nytte av Internett, er spørsmål om tilgang på litteratur fortsatt øverst på dagsorden for intellektuelle i afrikanske land.

Og ironisk nok kan den dårlige tilgangen på litteratur gi elektroniske medier et fortrinn i Afrika. ­ Vi har ingen sterk lesekultur i Afrika, for å si det mildt. Vi kommer derfor ikke til bordet med en dyp forutinntatthet om at bøker er det eneste saliggjørende medium for akademisk informasjon, understreket Eve Horwitz fra Sør-Afrika. Hun var en av innlederne da spørsmålet om nordisk støtte til produksjon av akademisk litteratur i Afrika nylig sto på dagsorden under et seminar i Bergen. Norsk faglitterær forfatterforening og Norsk Bibliotekforening arrangerte seminaret i samarbeid med Christian Michelsens Institutt, og forleggere og intellektuelle fra en rekke afrikanske land bidro i den konstruktive debatten.

Alle ledd i den afrikanske bokkjeden står svakt: fra forfattere og forlag, via markedsføring, til bokhandlere, biblioteker og andre distribusjonskanaler. Mange av de afrikanske intellektuelle har emigrert til grønnere jaktmarker i Europa eller Nord-Amerika, og også for de som blir igjen på kontinentet, ligger det langt større prestisje og salgspotensial i å utgi bøker på vestlige forlag enn gjennom landenes egne bokprodusenter. På det viset går afrikanske forlag glipp av de beste forfatterne, får mindre ressurser og færre muligheter til å ekspandere. Distribusjonsnettet blir skadelidende, og færre får tilgang til bøkene.

Tomme hyller

Få av landene har en godt utbygd infrastruktur for bøker, og selv i Sør-Afrika er det langt igjen når det gjelder å få enkel tilgang på informasjon. Det er få biblioteker på kontinentet, og der de finnes er bibliotekhyllene ofte tomme. For akademikere er det ofte enklere å låne bøker fra et land i nord enn fra biblioteker i Afrika. Det å publisere og distribuere bøker i Afrika er som å kjempe seg oppover en l-a-a-a-ng motbakke, understreket flere av deltakerne.

Seminaret i Bergen var ingen tilfeldig begivenhet. Nordiske organisasjoner har i en årrekke vært involvert i bokproduksjon i Afrika, Norge blant annet gjennom støtte til Zimbabwe International Book Fair, de afrikanske forleggernes nettverk (APNET), forfatterseminarer og opplæringsprogram for forleggere. Publisering i samarbeid mellom forlag i Nord og Sør kan være et middel for å gjøre afrikanske intellektuelle mer synlige i Nord og samtidig føre ressurser tilbake til opphavslandet, understreket flere av deltakerne.

Helén Eliassen

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu