Mentorordning i gang til høsten

15 NTNU-kvinner får tilbud om personlig veiledning i å klatre på karrierestigen.

Mentorprosjektet ved NTNU er nå på det nærmeste ferdig forberedt, og vil etter planen være i funksjon ved starten av kommende høstsemester. Da skal rundt 15 kvinnelige «adepter» ha funnet hver sin «mentor», og partene forhåpentligvis ha inngått et gjensidig læringssamarbeid der formålet på lang sikt er å øke rekrutteringa av kvinner til lederposisjoner.

En mentorordning er kort fortalt et slags dialog/samarbeidsforhold mellom to personer, der mentoren ­ en erfaren person med stor integritet ­ har høyest posisjon og skal være den som gir adepten råd om hvordan han/ hun skal nå sine mål. Ordninga er i seg selv ingen likestillingsordning, men kan anvendes for å nå likestillingsmål. Det er dette som er NTNUs hensikt med prosjektet, og derfor er det bare kvinner som nå skal gis muligheten til å bli adepter. Med det aller første vil det gå ut tilbud til samtlige kvinnelig ansatte i mellomlederstillinger, på førstekonsulent- og førsteamanuensisnivå. Forutsetninga er at de som vil delta, kjenner NTNUs organisasjon og at de har noen ønsker og planer om å komme på et høyere trinn av karrierestigen. ­ I første omgang vil omtrent 15 kvinner få dette tilbudet, som skal strekke seg over to år, forteller Ingunn Aagård, likestillingsrådgiver ved NTNU og drivkraft bak prosjektet.

Nå er det ikke slik at det bare er adepten som skal profittere på samarbeidet. Riktignok blir det mentorens oppgave å lære sin adept alle de knep hun må kunne for å komme seg opp og fram, men læringa skal så definitivt gå begge veier. Den er basert på dialog; og vel så viktig, mener Aagård, er den kunnskapen mentoren selv mottar. Selv møtte hun nylig en mannlig mentor ved Kungliga Tekniska Högskolan, som sa at han ikke hadde hatt noen anelse om hvordan det var å være underordnet kvinne i systemet der. ­ Håpet og tanken er at det mentorene lærer, gjør noe med dem, og at de bruker den nye lærdommen i sin egen lederrolle. Det står jo ikke nødvendigvis lederjobber klar til de 15 adeptene om to år, men mentorprosjektet vil forhåpentligvis gjøre noe med tenkemåte og kultur i ledersjiktet, slik at NTNU på sikt kan få lagt forholdene bedre til rette for kvinner med karriereønsker, håper Aagård.

I tillegg til den jevne samtalekontakt mellom mentor/adept-paret, vil det bli laget opplæringsprogrammer og arrangert samlinger for begge parter som gruppe. Likestillingsrådgiveren har stor tro på prosjektet, og er stolt av at NTNU som første akademiske institusjon i Norge tar et slikt virkemiddel i bruk. Prosjektet har vært drevet fram av en allsidig sammensatt arbeidsgruppe, er godt planlagt og godt forankret i ledelsen. ­ Det er også viktig at et slikt prosjekt og målet for det er integrert i NTNUs totale strategi, påpeker Ingunn Aagård. ­ Så får veien ellers bli til mens vi går... Mentorprosjektet skal evalueres etter to år. Hvis konklusjonen blir at dette var nyttig og bra, kan det bli aktuelt å utvide det til flere grupper.

LISA OLSTAD

Vil ha flere mentorer

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu