Forlagene konkurrerer om innføringsemnet

Forlagene står nå i kø for å få utgi bøkene til det nye innføringsemnet. Aktuelle lærebokforfattere i Trondheim har fått tilbud fra flere forlag. Med en omsetning på minst to millioner i året er lærebøkene god butikk for både forlagene og forfatterne. Etter at Kollegiet vedtok det tematiske innholdet for fellesemnet før påske, gjenstår det nå å få skrevet tilpassede lærebøker, og her er både Tapir, Universitetsforlaget, AdNotam og Cappelen forlag på banen.

Ingen kontrakter er foreløpig inngått, men forlagene jobber intenst med å knytte til seg skribenter. Helge Høibraaten, Mikael Hård, Ingemund Gullvåg, Sigmund Waagø, Magne Reitan og Olav Gundersen er lærebokforfattere fra Trondheimsmiljøet, som forlagene bekrefter å ha kontaktet.

Vanligvis er forfatternes royalties 13 prosent, men flere av forlagene regner med at tilbudene her kan bli høyere for å sikre seg de beste skribentene. ­ Men følelser og tidligere kontakter teller vel så mye som penger når akademikere skal skrive lærebøker og velge forlag, sier en av forlagssjefene til Universitetsavisa.

Programstyret avgjør

­ Det mest avgjørende nå er hva programstyret som har ansvaret for iverksettingen av fellesemnet bestemmer, sier forlagssjef Torbjørn Lefstad ved Tapir forlag. Det er usikkert om programstyret selv vil ta ansvaret for utformingen av pensumlitteraturen eller om de vil la det bli opp til forlagene og deres forfattere å følge opp pensumet Kollegiet har vedtatt. ­ Vi er mest spent på om ett eller flere forlag slipper til, sier forlagssjef i AdNotam, Marit Ålen.

AdNotam ønsker å presentere en lignende pakkeløsning for fellesemnet ved NTNU, som de gjorde for examen facultatum ved Universitetet i Oslo i fjor. Der fikk AdNotam tilslaget på en samlet bokpakke med hele pensum. ­ Vi mener at pensum må sees i sammenheng og derfor produseres enhetlig og oversiktlig, sier Ålen som selv har vært i Trondheim for å forhandle med aktuelle forfattere. Universitetsforlaget og Tapir er mer måteholdne i sine strategier, men de vil være med uansett om de får tilslag på én eller flere bøker. Også de har merket den stadig økende konkurransen fra utenlandske forlag med engelskspråklige bøker. ­ Å produsere bøker for så mange studenter ved en enhetlig institusjon, er interessant ikke bare økonomisk, men også faglig, sier forlagssjef Knut Olav Åmås i Universitetsforlaget.

Midlertidige løsninger

Tidspresset er et annet moment forlagene er opptatt av. ­ Teknisk sett er det mulig å ha bøkene klare til høstsemesteret 1997, men det tar tid å skrive et godt manus, sier Åmås og legger til at han tror de første studentene må greie seg med midlertidige løsninger for å unngå forhastede produksjoner av dårlig kvalitet.

­ Siden vi ligger i Trondheim, kan vi tilby den mest fleksible løsningen i startfasen, sier Lefstad i Tapir, som slett ikke vil gi fra seg en gullkantet bokproduksjon til forlagene i Oslo uten kamp. ­ Vi i Tapir bør være svært aktuelle utgivere for universitetet, sier Lefstad som regner med at mye vil være avgjort i løpet av april måned.

KJERSTI T. MORSTØL

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu