Her i Arne Graabaks høyspentlaboratorium kan gode
sikkerhetsrutiner bety forskjellen på liv og død.

Arbeidsmiljøpris til Arne Graabak

­ De gamle er farligst!, sier overingeniør Arne Graabak, som har stått på for arbeidsmiljøet på Gløshaugen i mer enn 20 år.

Seks forslag, fordelt på fire kandidater, kom inn til Arbeidsmiljøutvalget i forbindelse med utdeling av NTNUs aller første arbeidsmiljøpris. Gode kandidater, alle sammen, men valget falt til slutt på Arne Graabak, overingeniør ved Institutt for elkraftteknikk. Han har hatt verne- og sikkerhetsarbeid som hjertesak i mer enn tjue år, og har slett ikke tenkt å trappe ned aktiviteten.

Foregangsmann

Graabak har på mange måter vært en foregangsmann i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS). Alt i 1976 opprettet han regelmessige vernerunder i instituttets laboratorier, lenge før slikt ble vanlig. Han utarbeidet også tidlig, sammen med Elektrisitetstilsynet, instrukser for arbeid i laboratorier i forbindelse med høy spenning og strøm. Det var dessuten Graabak som sto bak instituttets HMS-håndbok i 1993, og som holder denne ajour.

­ Vi som jobber med strøm og spenning, er helt avhengige av gode ryddighets- og sikkerhetsrutiner, forklarer prisvinneren, som dessuten har arrangert en rekke førstehjelps- og sikkerhetskurs, og ledet NTHs industribrannvern i ti år. Det var i Graabaks lederperiode industribrannvernet økte bemanninga fra 32 til 65 personer.

Ungdommen flinkest

Det var særlig erfaringer fra anleggsbransjen som i sin tid tente Graabaks glød for HMS-arbeid. Der følte han problemene direkte på kroppen, både de helsemessige og de sikkerhetsmessige. Han har sett en del ulykker skje ­ og selv klart å forhindre noen. Det sies at Arne Graabak har berget mer enn ett menneske fra å gå heden, og han er ikke i tvil om at skikkelige instrukser kan redde liv når de blir fulgt. ­ Ungdommen er flink til å følge sikkerhetsinstruksene. De gamle, de som gjør det meste på rutine, er de farligste, er hans erfaring.

Rutiner av det slaget Graabak innførste for tjue år siden, har nå gått inn som en naturlig del av de fleste arbeidsmiljøer. ­ Men nå er alt bedre dokumentert og strukturert, mener han. Han tror også at det er atskillig mer gehør og forståelse for denne type problemstillinger i dag, selv om det har gått tregt å komme så langt. Prisen på 5000 kroner skal deles ut med pomp og prakt på NTNUs årsmøte den 30. mai. Og den skal det reises for, har Arne Graabak bestemt.

LISA OLSTAD

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu