Norges kraftigste super-datamaskin

Torsdag 31. oktober svingte en langtransport fra Paris opp ved universitetet på Dragvoll. Ombord var det nye tungregneanlegget som NTNU har anskaffet etter avtale med Norges forskningsråd. Lasten bestod hovedsakelig av tre store kabinetter, som kobles sammen på stedet for så å bli landets desidert kraftigste datamaskin. Maskinen som nå er kommet, er den fjerde i rekken av tungregneanlegg i Trondheim siden 1985. Den har betegnelsen CRAY T3E, og er en parallellmaskin med 64 beregningsnoder og distribuert minne. Tre slike noder har tilsammen en teoretisk ytelse som er større enn hele CRAY J90, som har utgjort tungregnetilbudet i Trondheim siden desember 1995. Det er med andre ord et betydelig sprang i ytelsen som realiseres med denne installasjonen, nærmere bestemt 24 ganger. For dem som liker tall: Den teoretiske ytelsen er 38.4 Gflops (milliarder flyttallsoperasjoner pr. sekund), ca. 100 ganger ytelsen til den første superdatamaskinen i Norge, CRAY X-MP. Både T3E og J90 inngår i det nasjonale tungregnesystemet. Flere tunge brukermiljøer har en tid arbeidet med forberedelse av egen programvare slik at den kan utnytte det nye anlegget. Særlig har grupper innen fysikk, kjemi og geofysikk vært interesserte.

En del brukere har fått midler av en ekstra pott fra Norges forskningsråd for tilpasning av programvare til nye tungregneressurser. Dette har gjort det mulig å skaffe seg ekstra bistand til porting til T3E, for eksempel fra tungregnemiljøet i Trondheim.

Operativsystemet på T3E er det UNIX-baserte UNICOS/mk, en videreutvikling for parallellmaskiner av det veletablerte UNICOS fra CRAY vektormaskiner. Ellers kommer kompilatorer for Fortran 90 og C++, og en del utviklingshjelpemidler. Anskaffelse av ferdige programvarepakker er under forberedelse, først og fremst innen kjemi.

Det nye anlegget vil gjennomgå akseptansetest i november. De første brukerne vil slippe til i denne perioden. Tildelinger av regnetid er gitt fra 1. desember. Det norske meteorologiske institutt vil også ta anlegget i bruk for operasjonell værvarsling og forskning. Fast ansatte, stipendiater og studenter ved norske universiteter og høgskoler med behov for stor regnekraft kan etter søknad få tildelt regnetid på de nasjonale tungregneanleggene.

Interesserte kan kontakte Tungregneprosjektet ved NTNU ved å sende email til hpc@itea.ntnu.no, eller ringe 73 59 05 60.