Tverrfaglig miljøsatsing





Studenter, universitetsansatte, næringsliv og myndigheter kommer om kort tid til å sitte sammen i workshops og diskutere hvordan man reduserer bruken av ikke-fornybare ressurser.

Workshopen er en del av et pilotkurs i Industriell økologi som starter i oktober. Kurset består også av forelesninger og praktisk prosjektarbeid, sistnevte for studentene.

Nytt fagfelt i Norge

Kurset hører med i et nytt program innen Industriell økologi som nettopp er startet ved NTNU med professor II Rolf Marstrander ved Fakultet for maskinteknikk som faglig ansvarlig. Marstrander er også direktør ved Norsk Hydro og har vært en viktig pådriver for programmet.

Inspirasjon er hentet blant annet fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA hvor slike kurs er gjennomført i flere år. Ledende personer fra MIT hentes inn som forelesere på kurset. I universitetssammenheng er fagfeltet helt nytt i Norge. Norsk Hydro har derimot i flere år forsket på industriell økologi.

Idéen bak fagområdene er:

  1. Minimere ressursbruk ved å resirkulere materialer
  2. Minimere negative miljøbelastninger ved å designe ut fra miljøhensyn
  3. Ivareta bedriftenes og produktenes konkurransekraft i markedet
  4. Utvikle produkter, prosesser og praksis etter samfunnets framtidige behov


Filosofien bak industriell økologi er å tenke helhetlig. Fagområdet har derfor en tverrfaglig innfallsvinkel til miljøspørsmål. Produktdesign, produksjonsprosesser og gjenvinnings-/avfallsspørsmål er elementer fagområdet forsøker å se sammenhengen mellom. Et viktig mål er å kunne redusere forbruket av ikke-fornybare ressurser. Ved å utvikle kursdeltagernes kunnskaper om dette, er ett av målene å bevisstgjøre fremtidige ledere i industriell-økologisk tankegang.

Programmet ønsker også å utvikle undervisning og forskning innen fagområdet slik at hele NTNU engasjeres på tvers av fakultets- og faggrenser. Dette er helt i tråd med sentrale intensjoner med opprettelsen av NTNU og bygger oppunder Underdalsutvalgets idéer om multifakultære studieprogram.

Interesse fra industri og Norges forskningsråd

Ikke bare Norsk Hydro har engasjert seg i programmet. Åtte andre tungvektere innen industri og næringsliv deltar i programmet, deriblant Kværner, Norsk Skog, Siemens og Uni Storebrand. Professor Helge Brattebø, Senter for miljø og utvikling (SMU) forteller også at Norges forskningsråd ser industriell økologi som et viktig forsknings- og satsningsområde og har gitt klare signaler om at de vil støtte programmet.

Senter for miljø og utvikling (SMU) er tillagt oppgaven med å koordinere programmet. Dette fordi SMU er tilknyttet både samfunnsvitenskapelige - og humanistiske områder samt tekniske - og naturvitenskapelige deler av universitetet. Senteret representerer med andre ord flere fagretninger og vil være en nøytral grunn i et av NTNUs nye tverrfaglige satsningsområder.

Kurs i industriell økologi

tekst og foto: Nina E. Tveter