Tyveri-Topp

Det stjeles som aldri før ved NTNU. Data- og audiovisuelt utstyr er spesielt utsatt. Mye tyder på at profesjonelle tyver er på ferde.

Rundstjeles universitetet? Hittil i år har tyver rappet datamaskiner og AV-utstyr for rundt 400 000 kroner. På samme tid i fjor var tallet 50 000. Tallene er ikke direkte sammenlignbare, siden fjorårets tyveristatistikk kun gjaldt Gløshaugen, mens årets tall omfatter hele universitetet. Men det er på Gløshaugen det stjeles mest, og økningen er voldsom, konstaterer driftssjef Asgeir Gunnes ved Teknisk avdeling. ­ Utsettes universitetet for systematisk tapping av dyrt og lett omsettelig utstyr? ­ Det ser iallfall ut til at enkelte kriminelle personer har lagt sin elsk på universitetet, sier Gunnes.

Videokamera til 10 000 kroner. PC med komplett utstyr til 25 000. Data/videokanon og videomaskin til 60 000. To avanserte mikrovekter til 35 000. Laserprinter og PC til 24 000. Dette er noe av det som er stjålet. Det groveste tyveriet ble Arkitektavdelingen utsatt for: I ett jafs tømte innbruddstyver et lagerrom for fire nyinnkjøpte datamaskiner med komplett utstyr, til en samlet verdi av 100 000 kroner. Gunnes lister opp en rad tiltak for å komme problemet til livs. Det vurderes å sikre verdifullt utstyr ved å lenke eller bolte det fast til bord, vegg eller liknende ­ selv om man har opplevd at tyver har skrudd ut innholdet og latt skallet stå igjen. ­ Til syvende og sist er vi avhengig av at den enkelte ansatte og student følger opp de anvisninger som er gitt. Man må alltid låse kontoret før man forlater det. Nøkler må ikke legges igjen i garderober og på andre steder hvor uvedkommende kan få tak i dem. Nøkler og adgangskort bør heller ikke lånes ut til andre. Adgangskort bør bæres synlig, slik at folk som ikke har lovlig adgang, lettere oppdages. Ved adgangskontrollerte dører og bygninger skal man ikke slippe inn folk man ikke kjenner, sammen med seg selv. Adgangskontrollerte dører bør ikke settes åpne av makelighetshensyn. Dette er tiltak som går på den enkeltes holdning, sier Gunnes, og får støtte av seksjonsleder Svein Hugo Andersen:

­ Det hjelper svært lite med sikring av avansert teknisk utstyr dersom man ikke har et bevisst forhold til å tenke sikkerhet og sikring av verdier. En holdningsendring blant ansatte og studenter må til dersom man skal komme tyveriene til livs, sier Andersen. Det vurderes også å sikre alle ytterdører med kortlesere; etablere innvendig etasjevis soneinndeling med kortlesere i trapperom og heiser; samt foreta videoovervåking av enkelte utganger.

Åpent universitet?

­ Men hvor blir det av idealet om «det åpne universitet» i alt dette? ­ Universitetet skal fortsatt være åpent ­ men åpent for dem som har adgang og ikke andre. Med det nye systemet for adgangskontroll er universitetet nok mer åpent enn noensinne ­ har man gyldig kort, kan man komme og gå døgnet rundt, sier Gunnes. ­ Spørsmålet er likevel hvordan man skal koordinere det åpne universitet med det sikre universitet. Det er noe den enkelte som har sitt daglige virke på universitetet, kan reflektere over, legger Svein Hugo Andersen til.

NTNU er selvassurandør. Tyveritapene må dekkes av universitetet selv. Nå stjeles det så mye at det merkes kraftig på budsjettene til det enkelte fakultet og institutt. Situasjonen blir ikke bedre av at man mistenker tidligere ansatte i driftsavdelingen for å være involvert. ­ Frykter dere for utro tjenere? ­ Vi har hatt folk ansatt her, som vi senere ble klar over pleier kontakt med de kriminelle miljøene i byen, sier Gunnes. Det dreide seg om folk man fikk anbefalt fra Arbeidsformidlingen. Enkelte av dem vanker fortsatt på universitetet, selv om de sluttet å jobbe her for flere år siden. Gunnes presiserer at i dag er man nøyere med å sjekke bakgrunnen til arbeidssøkere.

Tore Oksholen

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu