Studentsamskipnaden 50 år

I disse dager feirer Studentsamskipnaden sitt 50-årsjubileum. Feiringen fikk en flott åpning med innvielsen av det nye idrettsbygget på Dragvoll. Dette er et prosjekt som det har vært arbeidet med i mange år, og som ble besluttet realisert for to år siden. Det første valgte Kollegium ved NTNU ga da klarsignal til prosjektet. Kollegiet ville videreføre tradisjonene med Trondheim som studentby nr. 1. Men selv om Kollegiet kan rose seg av sin beslutning, er det likevel studentene og Studentsamskipnaden som hele tiden har vært pådrivere i prosessen.

Studentsamskipnaden er studentenes egen organisasjon. Den har til oppgave å ta seg av interesser som knytter seg til studentenes velferdsbehov ved det enkelte lærested. Studentsamskipnaden i Trondheim har vært i dynamisk utvikling, og driver i tillegg til grunnleggende tjenester som boligtilbud, kantiner, helse- og sosialtjenester, også barnehager, reisetjenester, og produksjon og salg av læremidler. Samskipnaden har vært veldrevet og har utviklet en solid økonomi, og er i omsetning landets største.

Det overordnede ansvaret for studentenes læringsmiljø ligger til utdanningsinstitusjonen selv, som ifølge Lov om studentsamskipnader, i samarbeid med studentsamskipnaden skal legge forholdene til rette for et godt studiemiljø og arbeide for å bedre det helhetlige læringsmiljø. Det er et løpende samarbeid mellom universitetet og Studentsamskip-naden med tiltak for å sikre og bedre læringsmiljøet. Vi har likevel ikke på en systematisk måte gått grundig igjennom alle sider ved studiemiljø og læringsmiljøet i Trondheim. Byen og vi roser oss av å være studentby nr. 1. Dette sies altså om byen Trondheim. Jeg skal ikke påstå at det er ufortjent, men i det ligger også en forpliktelse for byen. Hva gjør byen for å legge forholdene til rette for studentene? Uansett hvem som har gjort hva, bør vi bruke 50-årsjubileet som utgangspunkt for også å se mot fremtiden. I et samarbeid mellom Studentsamskipnaden, NTNU og Trondheim by, må vi sørge for at Trondheim fortsatt blir det mest attraktive studiested i Norge. Vi må også ha et tilbud som tiltrekker seg utenlandske studenter, for i fremtiden må man regne med at det blir sterkere konkurranse om studentene, både nasjonalt og internasjonalt.

Vi må gå i retning av enda større deltakelse og delaktighet fra studentene, både i universitetets aktiviteter og i byens liv. De som vil ha de fleste og beste ideene for å realisere dette, er studentene selv. Det viser all den aktiviteten som er skapt via Studentersamfundet, UKA,  et velorganisert studentdemokrati, idrettslag, foreninger, ISFiT, studentaviser, linjeforeninger, egne bedrifter og kontaktorganer osv. De student-initierte tiltak er mange. Disse har vært støttet og fulgt opp, men både NTNU og Trondheim by bør bli dyktigere til å ta initiativ for å gjøre studentenes hverdag enda bedre.

Signatur Emil Spjøtvoll
 


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt