NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Tilpasning, takk!

Vindmølle-parker må få et mer estetisk uttrykk. Hensynet til landskapets egenart er like viktig som vindmålinger og økonomi. Et prosjekt fra København illustrerer hva landskapsarkitekter kan bidra med. 

- Hvert sted er unikt og legger sine egne premisser for hvordan det er mulig å bygge. Dersom landskapsarkitektene får være med i planleggingen av vindmølleparker, er det mulig å bruke vindmøllene til å skape nye opplevelser i landskapet. Det er ikke noe motsetning til at økonomien ivaretas, den skal bare ikke avgjøre plasseringen. Dette sier arkitekten Susan Jessien som har arbeidet med oppdrag fra Det Danske Elverk og flere danske kommuner.

København:

- Vindmølleparken skal ligge ute i sjøen og vil sees av alle som kommer til København, enten de kommer med båt, bli eller fly. Da er det klart at disse landemerkene skal ha et estetisk uttrykk, sier Jessien. Hun er en av arkitektene i firmaet Møller og Grønborg AS som laget forslaget for København kommune.

Forslaget går ut på at de 20 vindmøllene skal stå i en halvsirkel rundt byens havn. Da vil linjen, den overordnede formen i oppstillingsmønstret, være tydelig fra alle hold. Fra fly kan man se at denne halvsirkelen er en del av en større sirkel rundt Kjøbenhavn, der også festningsanlegget Vestvolden inngår. Dermed understreker plasseringen linjer som allerede eksisterer i landskapet. Én linje sperrer heller ikke så mye for utsikten som flere rekker gjør.

Rotete rekker

Opprinnelig skulle møllene være plassert i et system på tre rekker med sju møller i hver rekke, men dette likte ikke arkitektene. I prosjektanalysen skriver Jessien at et slikt grid-system bare vil oppleves tydelig fra noen få utsiktspunkter. Dersom man ikke står på et av de få punktene der mønsteret trer fram, ser plasseringen tilfeldig og rotete ut. I tillegg kan sammenstillinger av mange rekker faktisk ha et ganske militant uttrykk.

Prosjektet er ikke vedtatt av kommunen ennå, men Møller og Grønborg AS mener det ser lovende ut for en realisering.

Overført til Norge?

Hva kan norske utbyggere lære av Danmark? Det er umulig å overføre erfaringer direkte når det gjelder landskapstilpasning. - Man kan ikke lage generelle regler for utformingen, men Norge kan finne mer relevante forbilder for utformingen i England, Skottland eller Irland. Landska-pene ligner hverandre mer i disse landene. Norges erfaringer fra offshore-virksomhet kan bli virkelig interessant dersom det blir aktuelt å bygge vindmøller til sjøs. Her har dere et forsprang sier Jessien.  

Kilder: Byggekunst nr 6/1998,
Adresseavisen 12. 10. 98.
 Planer om vindmøllepark på Hitra