Spiller kostholdet en rolle i utviklingen av type 1 diabetes?

Authors

  • Lars Christian Stene
  • Geir Joner

DOI:

https://doi.org/10.5324/nje.v10i1.517

Abstract

 

SAMMENDRAG

Målsetningen med denne artikkelen er å diskutere litteraturen om kosthold og risiko for utvikling av

type 1 diabetes mellitus, med vekt på epidemiologiske studier. Vi vil også presentere litt om forskningsaktiviteten

på dette området i Norge. Vi har et godt teoretisk grunnlag for å anta at kostholdsfaktorer

kan være involvert i etiologien til type 1 diabetes, og en rekke studier har bidratt med holdepunkter for

at en sammenheng eksisterer. Det er flest studier på amming og avvenningskost, men også andre spesifikke

komponenter i kostholdet har vært implisert, for eksempel planteproteiner, nitrat i drikkevann og

enkelte vitaminer. Det er foreløpig amming og kumelk som ser ut til å være de mest lovende faktorer

med tanke på muligheten for å kunne forebygge type 1 diabetes, men det er etter vårt syn foreløpig ikke

grunnlag for å gå ut med anbefalinger om kostholdsendringer.

Stene LC, Joner G.

 

Does diet play a role in type 1 diabetes? Nor J Epidemiol 2000; 10 (1): 71-78.

 

ENGLISH SUMMARY

The aim of this article is to discuss the literature on diet and the risk of developing type 1 diabetes

mellitus, with emphasis on epidemiologic studies. We will also briefly present some of the research

activity in this field in Norway. We have a good theoretical foundation for assuming that dietary factors

may play a role in the etiology of type 1 diabetes, and several studies have provided evidence that a

relationship exists. Most of these studies are on infant feeding practices, but other specific factors, such

as plant proteins, nitrate and vitamins have also been implicated. Breast-feeding and cow’s milk are the

most promising factors to date, but there is in our view still not sufficient evidence to recommend

modification of feeding practices in order to prevent type 1 diabetes.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2009-11-05

How to Cite

Stene, L. C., & Joner, G. (2009). Spiller kostholdet en rolle i utviklingen av type 1 diabetes?. Norsk Epidemiologi, 10(1). https://doi.org/10.5324/nje.v10i1.517