Kriterier ved validering av en metode for kost-holdsundersøkelser - Når er validiteten til en metode tilfredsstillende?

Authors

  • Lene Frost Andersen

DOI:

https://doi.org/10.5324/nje.v10i1.510

Abstract

 

SAMMENDRAG

Det finnes ingen metode for kostholdsundersøkelser som kan måle kostholdet til et individ eller en gruppe

individer uten at det er feil knyttet til dataene. Dette får konsekvenser for tolkningen av resultatene fra

kostholdsundersøkelser og for tolkningen av sammenhengen mellom matinntak og helse. For at mangelfulle

kostholdsdata ikke skal resultere i feil konklusjoner er det viktig å undersøke validiteten til metoder

for kostholdsundersøkelser, samt å vurdere i hvilke sammenhenger en kostholdsmetode gir tilstrekkelig

gode data til at de kan brukes. Ved vurdering av validiteten til metoder for kostholdsundersøkelser er det

tre trinn som inngår; vurdering av design og gjennomføring av en valideringsstudie, vurdering av analyseringen

av kostdataene fra valideringsstudien, samt tolkning av resultatene fra valideringsstudien. I

artikkelen diskuteres hvordan man kan vurdere validiteten til metoder for kostholdsundersøkelser ved å gå

igjennom de tre trinn som er nevnt ovenfor. Dessuten illustreres ved hjelp av tre eksempler på forskjellige

epidemiologiske studier, når validiteten til en kostholdsmetode er tilfredsstillende i en studie, samt hvilke

konsekvenser validiteten kan ha for konklusjonen i en studie.

Frost Andersen L.

 

Criteria for the validation of dietary assessment methods. When is the validity

satisfactory?

 

Nor J Epidemiol 2000; 10 (1): 17-24.

ENGLISH SUMMARY

Today there is no method available to measure dietary exposure among individuals or groups of individuals

without error. The errors will affect the interpretation of the results from dietary assessment studies

and have an impact on epidemiological measures of associations between intake and disease. To reduce

these problems it is important to examine the validity of dietary assessment methods, and to examine in

what kind of studies data from a specific dietary assessment method are valid enough to be used. Evaluation

of the validity of dietary assessment methods include three levels; (1) evaluation of the design and

implementation of the validation study, (2) evaluation of the data analysis from the validation study, and

(3) the interpretation of the results from the validation study. This article discusses how to evaluate the

validity of dietary assessment methods using the three levels mentioned above. Furthermore, three examples

of epidemiological studies illustrate when the validity of a dietary assessment method is satisfactory in

a study, and what kind of consequenses the validity may have for the conclusion of a study.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2009-11-05

How to Cite

Andersen, L. F. (2009). Kriterier ved validering av en metode for kost-holdsundersøkelser - Når er validiteten til en metode tilfredsstillende?. Norsk Epidemiologi, 10(1). https://doi.org/10.5324/nje.v10i1.510