Den norske matvaretabellen og beregningsdatabasen ved Institutt for ernæringsforskning

Authors

  • Arnhild Haga Rimestad
  • Elin Bjørge Løken
  • Astrid Nordbotten

DOI:

https://doi.org/10.5324/nje.v10i1.509

Abstract

 

SAMMENDRAG

Opplysninger om matvarers innhold av energi og næringsstoffer er nødvendig i mange sammenhenger –

for overvåking av kostholdet i ulike befolkningsgrupper, for studier av sammenhenger mellom kosthold,

livsstil og helse, ved veiledning, undervisning og opplysning om et helsemessig godt kosthold. De fleste

vestlige land har en trykt matvaretabell som viser næringsinnholdet per 100 g matvare for et

representativt utvalg av de vanligste matvarene. Ved næringsberegning av kostholdsundersøkelser brukes

som regel spesialtilpassete beregningsdatabaser, disse har ofte ikke-publiserte data i tillegg. Kvaliteten på

den beregningsdatabasen som benyttes ved bearbeiding av kostholdsundersøkelser kan ha avgjørende

betydning for resultatene. Det er viktig at den databasen som benyttes blir omtalt i metodeavsnittet når

arbeidet publiseres. Matvaremarkedet endres stadig, fokus rettes mot nye næringsstoffer og analysemetodene

forbedres. Matvaretabellene og databasene må derfor revideres kontinuerlig. Næringsstoffinnholdet i

matvarer varierer med sort, rase, fôring, dyrkingsbetingelser, lagring, transport, bearbeiding, oppskrifter

og tilberedningsmetode. Siden mange av disse faktorene er forskjellig i forskjellige land, er det nødvendig

å ha egne nasjonale matvaretabeller og databaser. For importerte matvarer kan det være forsvarlig å låne

utenlandske verdier gitt at varen er av samme type, at håndteringen er lik og at næringsstoffdefinisjoner

og analysemetoder er sammenlignbare. Det er viktig å fortsette det internasjonale samarbeidet med å

gjøre tabellverk i ulike land sammenlignbare. Dette er en av forutsetningene for at resultatene fra

kostholdsundersøkelser i ulike land kan sammenlignes.

Rimestad AH, Løken EB, Nordbotten A.

 

The Norwegian food composition table and the database for

nutrient calculations at the Institute for Nutrition Research.

 

Nor J Epidemiol 2000; 10 (1): 7-16.

ENGLISH SUMMARY

Food composition data are needed for diet surveillance of the population, for epidemiological studies of

diet, health and lifestyle relationships and for councelling, teaching and information about how to obtain a

healthy diet. The current edition of the Norwegian food composition table presents data on energy and

nutrient content for 882 foods. Only 23 % of the table values are based on analytical work from

Norwegian laboratories, 28 % are calculated from recipes, 20 % are borrowed from other tables, 13 % are

imputed from similar foods and 16 % are missing. Most of the values refer to raw foods. A number of

borrowed and estimated values from other sources as well as recipes for cooked foods have been added

by the Institute for Nutrition Research at the University of Oslo to their database for nutrient calculations

in dietary surveys. In this article we describe the procedures for sampling of foods to be analysed, how

the analytical results are compiled and what factors are used to account for vitamin losses in recipe calculation.

Resources for continuous revisions of the Norwegian food composition table are needed as the

users focus on new food components, the analytical methods are improved and the food market as well as

the dietary habits of the population change over time.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2009-11-05

How to Cite

Rimestad, A. H., Løken, E. B., & Nordbotten, A. (2009). Den norske matvaretabellen og beregningsdatabasen ved Institutt for ernæringsforskning. Norsk Epidemiologi, 10(1). https://doi.org/10.5324/nje.v10i1.509