Nyheter    
Innspill    
Debatt    
Reportasje    
Kronikk    
Kultur     

Gamle utgaver    
Tips oss     
 

        
    
    
    
    
    
NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet    
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes    

Teknisk ansvarlig:    
Erik Prytz Reitan

 
LO-forbund for deltidsarbeidende studenter og elever:  

LO vil lage studentorganisasjon  

Et utvalg i Landsorganisasjonen (LO) har i vår utredet mulighetene for å organisere elever og studenter i en ny og egen avdeling. Organisasjonen, som ikke skal ha direkte tilknytning til enkeltforbundene i LO, skal ifølge utvalget rette seg mot studenter som jobber ved siden av studiene, og mot de studenter som utdanner seg til fag hvor LO tradisjonelt organiserer arbeidstakerne.  

Utvalget, som er et ad-hoc utvalg, ble nedsatt i mars i år, og bestod av representanter fra Norsk Kommuneforbund, Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, Handel og Kontor, Fellesforbundet, og Norsk Tjenestemannslag. I samarbeid med ungdomsekretæren i LO leverte de sin utredning 28. mai, hvor de konkluderer med at LO i dag gjør for lite for arbeidende studenter og at LO i alt for liten grad er synlig på undervisningstedene rundt om i landet.  

Studenter uten tilbud i LO  
I dag eksisterer det ikke egne studentorganisasjoner i LO, og det er opp til de enkelte fagforbund å utforme et tilbud til studenter som på ulik måte er knyttet til forskjellige fag i yrkeslivet. Et nytt studentforbund vil få status som ett av LOs karteller og i framtida vil «studentforbundet» kunne operere som et eget fagforbund på linje med f.eks Norsk Tjenestemannslag.  
LO-utvalget foreslår konkret at det bør utformes tre nye elev- og studentmedlemskap i LO. Det første av de tre - «LO - Free» - skal gratis tilby organiserte studenter et eget fagblad/studentmagasin, og i tillegg gi medlemmene tilbud om skolering og kurs. Videre skal medlemmene få adgang til LOs gunstige reiseforsikringsordninger og tilbud om profesjonell juridisk hjelp.  
Det andre medlemskapet utvalget ser for seg, er et rent studentmedlemskap og har fått navnet «LO - Studenten». Et medlemskap her vil kunne tilby det samme som «LO - Free», men i tillegg kunne gi kollektiv hjemforsikring og tilbud om alternativ studiefinansiering. Medlem-skapet i «LO - Studenten» vil i følge utvalgets rapport koste studenten 300 kroner året.  
Den tredje av medlemskapene - «LO - Deluxe» - skal tilby det samme som de to andre, men i tillegg kommer det for dette medlemskapet ulykkesforsikring og juridisk bistand ved arbeidstvister. Medlemskapet i «LO - Deluxe» er priset til 500 kroner året.   

NTNU-studenter er positive til LOs forslag  
Det er en kjent sak at mange studenter sper på studielånet med å jobbe deltid ved siden av studiene. Ifølge Hotell- og Restaurant-arbeiderforbundet i Trondheim er deltidsarbeidende studenter svært sjelden fagorganisert, og relativt få arbeidende studenter stiller krav om ordnede arbeidsforhold på sine arbeidsplasser. Nå vil altså LO gjøre mer for studenter som jobber ved siden av studiene. NTNU-studenter Universitetsavisa har vært i kontakt med, er positive til LOs forslag, og flere etterlyser tiltak for å bedre situasjonen for studenter som jobber ved siden av studiene.  

NSU hjelper ikke deltidsarbeidende  
Norsk Studentunion (NSU) er tradisjonelt studentenes interesseorganisasjon, og alle studenter som er registrert blir automatisk NSU-medlemmer. NSU tilbyr ikke deltidsarbeidende studenter bistand i saker som angår arbeidslivet, og har i grunnen bare tilbud om generell juridisk bistand for alle studenter. Arbeidsmiljøloven og sykelønnsordningene som gjelder for alle i arbeidslivet, gjelder i utgangspunktet ikke for studenter.  
NSU hevder selv at de jobber for å bedre studenters generelle økonomi gjennom økning av dagens stipend- og låneordninger. En bedre studiefinansiering vil ifølge NSU resultere i at studenter kan bruke mer tid på studiene og mindre tid på deltidsjobbingen. Studentene ville da raskere kunne bli ferdige med studiene sine. Foreløpig har NSU ingen planer om å bedre eller endre sitt tilbud til deltidsarbeidende studenter sier NSU-leder i Trondheim, Håvard Ravn Ottesen, til Universitetsavisa.  
    

 TEKST: LARS KR. IVERSEN
Les også: Slik har studentene det