Rektorvalget:

Spjøtvoll og Skretting inngår allianse

Emil Spjøtvoll og Kathrine Skretting erklærer seg nå som par. De støtter Orgut, de støtter hverandre, og de kan etter alt å dømme regne med nok støtte fra velgerne til at Kathrine Skretting i januar kan flytte inn der Rigmor Austgulen flytter ut.

I det Universitetsavisa går i trykken, er det fortsatt bare én kjent kandidat til rektorvervet ved NTNU, og én til prorektorvervet. Og nå skal det mye til at andre kandidater overhodet tar bryet med å stille: I disse dager erklærer sittende rektor, Emil Spjøtvoll, og professor i filmvitenskap, Kathrine Skretting, seg nemlig som fast følge i valgkampen - han som rektorkandidat for en ny treårsperiode, og hun som førstegangs prorektorkandidat. Dermed ligger det an til valg ved akklamasjon. For hvilken utfordrer - om han eller hun skulle finne på å dukke opp i tolvte time - våger å stå alene i verden når alle andre går hånd i hånd? Eller har reelle muligheter til å bli valgt?
Emil Spjøtvoll er, når sant skal sies, ennå ikke foreslått formelt, men ingen tviler på at nominasjonen vil foreligge før fristen går ut. Skretting har blant andre dekanene ved HF- og SVT-fakultetene bak seg.
Valgkomiteen har riktignok i det aller siste mottatt forslag også på andre kandidater, men går ikke ut med navn før disse er snakket med. Om de foreslåtte i det hele tatt er villige, gjenstår derfor å se. Uansett: Om de ikke klarer å pare seg i tolvte time, vil de ha et alvorlig handicap.

Ikke et valgknep
Det nyslåtte paret lever foreløpig papirløst, men i løpet av kort tid vil de i fellesskap presentere sitt program på pent papir. Inntil videre understreker de at de har valgt hverandre bevisst og tror på et lykkelig samliv.
- Det at vi går ut med en felles plattform, er ikke et knep for å hindre andre kandidater i å stille. Men vi synes det er redelig å fortelle folk hva de får ved å gi sin stemme. Vi er rimelig enige om det meste, og det er naturlig at rektor og prorektor utgjør et lag. Man har andre steder i verden sett at de to har blitt valgt uavhengig av hverandre, og det har ikke alltid gått like bra, påpeker Spjøtvoll og Skretting.
- Men om det nå i tolvte time skulle dukke opp en enslig utfordrer, har han eller hun i realiteten ingen sjanse?
- Det er helt hypotetisk. Seriøse kandidater ville ha vist seg nå, mener Skretting, mens Spjøtvoll framholder at før eller siden må man bare ta et standpunkt, man kan ikke vente helt til klokka er fem på tolv for å se om noen andre skulle dukke opp.
Selv er de begge godt fornøyd også med den hierarkiske og den faglige posisjonen de vil ha til hverandre om de skulle bli valgt. Han: sjef, mann og realist, hun: nestsjef, kvinne og humanist.
Veldig heldig å ha begge kjønn og begge universitetskulturer representert, mener de.

- Teknologimiljøet bør ha rektor
- Også så politisk korrekt?
- Ja, men heldig for det, slår Skretting fast. Hun ville synes det var ille om hennes kjønn ikke skulle være representert i rektoratet, men hadde selv ingen planer om å stille som rektorkandidat. - Det ville være helt urealistisk i forhold til å bli valgt. Det er bare rimelig at en som representerer både NTNUs hovedprofil og den tallmessig største gruppen, har rektorvervet, mener hun.
- Men ved neste korsvei tipper jeg at det vil være kvinnelige kandidater til begge vervene, legger makkeren til.
Om de rent prinsipielt og på demokratisk grunnlag beklager at de ikke ser ut til å få utfordrere? Njanei, egentlig ikke. Skretting medgir at valgkampen ved Universitetet i Oslo, der det i år er ganske mange kandidater, stimulerer til økt debatt, men ser også vår hjemlige mangel på utfordrere som et hyggelig tegn på tillit til dem begge. Spjøtvoll understreker dessuten at: - Jeg har jo sittet her i tre år, det er ikke noe udemokratisk eller dramatisk ved et gjenvalg.

Ivrige Orgut-ere
Mens vi venter på programerklæringen, kan vi røpe følgende om hva vi kan vente oss fra høstens heteste universitetspar:
De er ikke ute etter lettkjøpt popularitet. De er begge ivrige Orgut-ere med alt det innebærer, vil intensivere prosessen og særlig jobbe videre med å definere instituttstyrerrollen i ei framtid der universitetskulturen står foran omfattende endringer og stadig mer skal delegeres ned på instituttnivå.
De vil arbeide seg fram til det riktige balansepunktet mellom det frie, tilbakelente universitet som forsker på hva det vil og kritiserer hvem det vil, og på det næringslivsrettede universitet som leverer den kunnskapen samfunnet ber om. Men de vet ennå ikke helt akkurat hvor dette punktet befinner seg.
De betrakter kommende treårsperiode som en konsolideringsfase for det nye universitetet, og vil særlig sørge for at tverrfaglige problemstillinger prioriteres. Og de vil ta fatt i NTNUs personalpolitikk i den hensikt å skaffe de vitenskapelig ansatte flere ressurser til egen forskning og helst også bedre lønn.
- Og så vil kanskje et fullført Orgut medføre mer makt til rektoratet?
- Snarere tvert imot. Det vi er ute etter, er bedre samhandling på alle nivåer, en kontinuerlig og løpende kontakt. Men makt har aldri vært noen problematikk, sier Emil Spjøtvoll.
 

LISA OLSTAD
 
 

Valget 1998

Kandidatene dukker ikke opp sånn helt uten videre....
Husk at kandidater til rektor, prorektor, medlemmer til Kollegiet og Kollegierådet fra alle ansatte-gruppene (teknisk/administrative, vitenskapelige og midlertidig vitenskapelige) må foreslås!

Forslagsfrist for alle valg: 12.10 innen kl 16.00.

Når det gjelder nominasjon av kandidater til verv som rektor og prorektor, kan alle ansatte og studenter sende inn skriftlig forslag. Disse  må være undertegnet av minst 3 og ikke flere enn 10 stemmeberettigede.
Dessuten kan alle ansatte sende inn forslag på medlemmer og varamedlemmer av egen gruppe til Kollegiet og Kollegierådet.
I Kollegiet skal det velges 4 vitenskapelig ansatte (i tillegg til rektor og prorektor) og 2 fra gruppen teknisk/administrativ. Det skal også velges vara for hver representant.
I kollegierådet skal det velges 4 vitenskapelig ansatte (i tillegg til dekaner som sitter der i kraft av sin stilling), 2 fra gruppen  midlertidig vitenskapelige og 6 fra gruppen teknisk/administrativ. Det skal også velges vara for hver representant. Her er det viktig å foreslå tilstrekkelig med folk - valgstyret må f.eks ha forslag på 12 teknisk/administrative for å fylle deres kvote, slik at det blir nok til vararepresentanter.
Reglene er slik at det ikke kan avholdes valg før valgstyret har påsett at det er nok kandidater som skal velges, medregnet varemedlemmer.
Så send dine forslag til Valgstyret v/ Sekretariatet.


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt